Србија

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Србија

Portserbia.jpg


Локација Србије
Србија је европска држава у којој живи око 9.400.000 становника (7,5 милиона без Косова и Метохије). Налази у југоисточном делу Европе, она је централнобалканска, подунавска и панонска земља. Површина територија је 86.361 km², а главни град је Београд са 1,7 милиона становника.

Србија је чланица Уједињених нација, ЦЕФТА споразума и многих других партнерства и организација. Са приближних 79,622 милијарди долара БДП у 2008. години и са индекс хуманог развоја од 0,811 убраја се у средње развијене земље света. Дугогодишња политичка нестабилност и санкције из 1990-их знатно су успориле привредни и економски раст. Међутим са демократским променама из краја 2000. године српска привреда је током 2005. и 2006. имала највећи раст БДП у Европи.

Томислав Николић
Према политичком уређењу Србија је парламентарна република а њен тренутни председник је Томислав Николић, члан Српске напредне странке а Владу Републике представља Ивица Дачић.

Србија се налази у умерено-континенталном климатском појасу, где се издвајају панонска (у Војводини и ободним деловима Панонске низије), планинска (на високим планинама), котлинска (у већим котлинама) и жупна клима (око Александровца). Захваљујући свом географском положају погодна је за многе пољопривредне културе. Србија је надалеко позната као највећи извозник малина на свету.

Orlove stene1.jpg
Речна мрежа је добро развијена, а најдуже реке су Дунав, Сава, Тиса, Дрина, Велика Морава (са Јужном и Западном Моравом), Ибар, Тимок и др. Највиши врх Србије је Ђеравица (2.656. м) на Проклетијама, а остале важније планине су Копаоник, Тара, Златибор, Јастребац, Фрушка гора, Хомоље, Шар-планина, Стара планина и др. Највеће језеро је Ђердапско, а остала важнија су: Палић, Власинско, Газиводе, Перућачко, Зворничко, Златарско и др.
Гуча
У Србији је туризам у развоју. Најпосећеније туристичко место је Врњачка бања, а осим ње издвајају се Ђавоља варош, Копаоник, главни град Београд, Тара, Сокобања, Нишка бања и др. Постоји пет националних паркова: Фрушка гора, Тара, Копаоник, Ђердап и Шар-планина. Фестивали као што су ЕГЗИТ у Драгачевски сабор убрајају се у најзначајније музичке фестивале света и сваке године привлаче на десетине хиљада страних туриста.

Најновије вести

даље...


Србија на братским пројектима

Напишите чланак за Викивести
Пре почетка писања чланка молимо вас погледајте упуство за писање. Такође проверите у изменама да би сте видели да ли је ваша вест већ објављена.


Имате вест, али не и времена да је у целости напишете? Обавестите нас о чему би сте волели да вас извештавамо. Учините то на нашој страници.