Пређи на садржај

70. годишњица бомбардовања Београда

Извор: Викиновости


6. април 2011.
Београд/ Србија , (Beta) - Данас, 6. априла, навршава се 70. годишњица бомбардовања Београда, којим је почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.

Представници владе и града Београда обележиће ту годишњицу одавањем поште и полагањем венаца на стратишту у Јајинцима, на месту срушене Народне библиотеке, у Алеји жртава бомбардовања Београда 1941. и код споменика пилотима браниоцима Београда априла 1941. године.

Београд, којег су југословенске власти прогласиле за отворен град, разорен је у нападу бомбардера нацистичке Немачке, а тачан број жртава никада није прецизно утврђен. Процењује да је страдало око 4.000 грађана Београда који је тада имао око 370.000 житеља.

Према подацима историчара, 6. априла 1941. године страдало је око 20.000 становника Краљевине Југославије, а током наредне четири године у борби с немачким окупаторима страдало је око 1,7 милиона људи.

Меморијални концерт биће одржан у 20.00 у Великој дворани Задужбине Илије M. Коларца у Београду, а присуствоваће учесници Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти, високи званичници Србије, чланови дипломатског кора и друге угледне личности.

Извор[уреди]