Београд и Москва све ближи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. октобар 2009.
Београд/ Србија

(Бета) Посета председника Русије Дмитрија Медведева Београду потврђује снажне односе Србије и Русије и озваничава оно што је постало очигледно последњих шест месеци: да те две државе постају све ближе и у другим питањима, а не само по питању Косова, оценила је поводом посете Медведева Београду тексашка агенција за стратешка истраживања Стратфор.

Стратфор оцењује да посета Медведева показује да, иако Србију предводи проевропска влада, Москва може деценијама да буде у најбољим односима са Београдом. Стратфор истиче и да Београд где почиње да се сумња да ће се европске интеграције икада догодити, жели да се осигура и да покаже Европској унији да „има и друге опције“.

Тексашка агенција подсећа да је Србија традиционално била најмоћнија држава Западног Балкана, захваљујући комбинацији бројности и своје централне локације, и да она држи управљање транспортним коридорима Дунава и Мораве.

Русија је, као и друге европске државе, тражила начине да смањи српску моћ када експанзионизам Београда превазилази њене интересе на Балкану. Ипак, руска „актива“ на Балкану била је током последње две деценије на најнижој тачки, због краја хладног рата, указује Стратфор.

Данашње стање је, додаје агенција, да је Запад победио у ратовима вођеним на Балкану 1990-их и да је, осим Србије, већи део региона под његовом отвореном контролом или је ушао у западне алијансе.

Извор[уреди]