Без одговора ко је пуцао на децу у Гораждевцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. август 2010.

Београд / Србија (Бета) Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је у петак као забрињавајуће то што злочин у Гораждевцу није расветљен ни после седам година, и да захтева од Еулекса да изврши притисак на локалне косовске институције и обавеже их да утврде ко је пуцао у српску децу.

"Нерешавање убиства и рањавања деце у Гораждевцу, не само да забрињава, већ најбоље показује реално стање у Покрајини и однос међународног присуства и привремених институција према злочинима почињеним над Србима", оценио је Богдановић.

После седам година од убиства двоје и рањавања четворо деце у Гораждевцу, једина позната и неспорна чињеница је да је злочин етнички мотивисан, али и даље су непознати починиоци и истрага је тамо где је и била, на почетку, указао је Богдановић.

Министар је оценио да је саопштење Еулекса, да се истрага ближи крају, а да осумњичених нема, за косовске Србе увредљиво.

"Не могу а да се не запитам, колико је УНМИК-у, Еулексу и Косовској полицији потребно времена да открију ко су убице и који су то злочин над Србима у последњих десет година расветлили, а починиоце открили и казнили", казао је министар и подсетио да је "одговор нажалост поразан - ниједан".

Министар је захтевао одговор и објашњење, како је то могуће, да се поред толиког броја особља УНМИК-а, Еулекса, Кфора и на крају КП, не открију починиоци злочина над децом у Гораждевцу, убице жетелаца у Старом Грацку, одговорни за злочин у Ливадицама, али и за многе друге.

"Како онда Срби да имају поверење у међународно присуство и како било ко од релевантних међународних фактора може да тврди да се стање на Косову и Метохији поправља", упитао је министар.

Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12) убијени су хицима из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на Бистрици, а Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богицевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Еулекс је у четвртак саопштио да се приводи крају истрага коју је та мисија ЕУ по доласку у Покрајину преузела од УНМИК-а, али да нико није осумњичен.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg