Београд: „Беовозом” на сваких 15 минута од Нове године

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

24. март 2010.
Београд/ Србија

Београђани ће од почетка наредне године „Беовоз” моћи да користе на сваких 15 минута и да од Земуна или Панчева до центра града стигну за петнаестак минута, рекао је градски менаџер Александар Бијелић, који је данас заједно са главним градским архитектом Дејаном Васовићем посетио градилиште на железничкој станици „Прокоп”. На овом градилишту „Енергопројект” ради на завршетку колосека 5 и 6, што ће омогућити ефикасније коришћење београдске железнице.

– „Железнице Србије” и „Енергопројект” уверили су нас да ова два колосека могу да заврше до краја лета ове године, после чега ће почети пробне вожње. Средствима из градског буџета у фебруару је започет ремонт девет композиција, а тај посао биће завршен до јуна. Од 1. јануара наредне године испунићемо обећање и композиције „Беовоза” саобраћаће у интервалу од 15 минута. То ће бити најбржи вид превоза грађана – рекао је Александар Бијелић, додајући да је у прву фазу овог пројекта уложено око десет милиона евра.

Дугорочни план града је да „Беовоз” на исти начин функционише и у осталим насељима попут Младеновца, Лазаревца, Батајнице, као и да се постојећа главна железничка станица измести из центра града, казао је главни градски архитекта Дејан Васовић.

– Град Београд ће јавни градски превоз прилагодити реду вожње „Беовоза” јер нам је циљ да овај вид превоза користи што већи број грађана. Поједина стајалишта ћемо реновирати, а изградићемо и нова. Планирамо и да уведемо систем „паркирај и вози”, тако што ћемо на почетним возним станицама направити мини-паркинге, где би Београђани из рубних насеља остављали своје аутомобиле, а потом „Беовозом” стизали до центра – истакао је Васовић.

Жарко Михајловић, саветник генералног директора „Железница Србије”, истакао је добру сарадњу овог предузећа и града Београда и додао да су већ договорене три фазе пројекта развоја београдске железнице вредне око 70 милиона евра. Један од важних заједничких пројеката града и овог јавног предузећа јесте и поправка железничке мреже која пролази кроз Београд, како би се возови кретали знатно брже него до сада.

Железничка станица „Прокоп” почела је да се гради средином седамдсетих година прошлог века, али због недостатка новца није потпуно завршена. Од предвиђених десет колосека и шест перона, тренутно раде само два. Њен завршетак у надлежности је Министарства за инфраструктуру.

Извор[уреди]