Пређи на садржај

60.000 запослених у Србији месецима не добија плату

Извор: Викиновости7. октобар 2012.
Србија -  (Beta) - Фондација Центар за демократију и шест организација окупљених у Акцију за достојанствен рад упозорило је у недељу да у Србији постоји забрињавајући степен кршења права у области рада и одступања од прописа.

„Процене говоре да данас на црно у Србији ради између 300.000 и милион људи, да више од 60.000 запослених месецима не добија плату, а пробни рад се злоупотребљава и користи као средство бесплатног рада“, наводи се у саопштењу Фондације.

Подсећа се да је према процени Привредне коморе Србије, у августу стопа незапослености износила 28,3 посто и изражава забринутост због драстичног одступања од праксе прописане у законодавству којима се јемчи забрана дискриминације, право на безбедне и здраве услове рада, ограничено радно време, правична накнаду за рад, а женама, омладини и особама са инвалидитетом посебна заштиту на раду и посебни услове рада, у складу са законом.

„На то јасно, између осталог, указују и статистике притужби упућених Заштитнику грађана и Поверенику за заштиту равноправности, али и одлуке Европског суда за људска права у којима је суд дао за право грађанима Србије који су се обратили тој инстанци у циљу заштите права из области рада“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се указује на неке од проблема као што су дужина радног спора у којем радник може остваривати своје право - која у просеку траје четири године уз трошкове од неколико хиљада евра.

Према подацима Управе за безбедност и здравље на раду, у просеку у Србији годишње смртно страда око 40 запослених, преко 1.000 их доживи тешку, а преко 20.000 лакшу повреду на раду.

Извор[уреди]