Пређи на садржај

Београд: „Еколошке зоне” у парковима и нови азили за псе

Извор: Викиновости


1. март 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за комуналне и стамбене послове припрема измене одлука о држању кућних љубимаца и домаћих животиња на територији града, којима ће се бројни сегменти старих одлука иновирати. Према речима Владимира Терзина, помоћника секретара, једна од важних новина јесте увођење такозваних „еколошких зона” у парковима.

– Реч је о пилот пројекту који већ постоји у бројним европским земљама. Намера је да се у парковским површинама издвоје и јасно обележе одређене зоне где ће бити дозвољено да се пси у пратњи власника пуштају без повоца. То ће бити забрањено од 6 часова до 22 сата, а након тога забрана престаје. У тим зонама биће појачана дератизација и дезинфекција. План је да током 2010. године ово почне да се примењује у парковима где за то има могућности, с тим што као слободне зоне остају Ушће, Калемегдан и сличне локације, где пси могу да се изводе без ограничења – казао је Терзин.

У циљу увођења реда у области зоохигијене, град у наредном периоду планира да отвори још два азила за псе, поред оног у Раковици, који је матични. Са директором ПКБ корпорације Миланом Вељовићем и председником општине Палилула Данилом Башићем окончани су преговори око новог азила на територији ове општине.

– ПКБ корпорација уступиће граду један објекат за ту намену и тренутно њихов пројектни биро ради пројекат с финансијском проценом. Ако све буде текло по плану, нов објекат би требало да буде отворен средином године. Поред тога, у општини Младеновац, где има доста проблема са псима луталицама, град намерава да отвори још један азил, тачније да финансијски помогне изградњу објекта који је општина сама почела, уз проширење замишљеног капацитета за сто одсто – истакао је Терзин.

Према стандардима, на сваких 250.000 становника потребан је један азил, па град у перспективи размишља о отварању још једног азила који би покрио потезе Земуна и Новог Београда. То би требало да буду такозвани „делта” азили, грађени по систему земуница које одржавају оптималну температуру и зими и лети. У решавању проблема паса луталица очекује се и помоћ будуће комуналне полиције, у оквиру које су предвиђене такозване „animal patrol”, а посебна пажња посветиће се и власничким животињама, које ће убудуће све морати да буду чиповане.

Извор[уреди]