Београд: „БГ ВОЗ – превоз који има будућност”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. септембар 2010.
Београд/ Србија

Градска железница „БГ ВОЗ” почела је јутрос да ради у пробном периоду, на краткој линији од станице Нови Београд до Панчевачког моста, рекао је данас градоначелник Београда Драган Ђилас, гостујући у јутарњем програму Телевизије „Студио Б”.

– Град је уложио око десет милиона евра, односно око 600.000 евра по возу, да би Београђани имали возове који изгледају као у Европи и свету. Ови возови су 25 година стајали на неким слепим колосецима или по неким фабрикама, а сада су у функцији. Раније смо имали два Беовоза, један ујутро, а други после подне, док сад имамо возове који иду на 15 минута. Овај ред вожње је привремен и ми ћемо га кориговати, пошто нема потребе да воз у пола шест ујутру иде на петнаест минута – тако ће саобраћати у јутарњем и поподневном шпицу. Биће потребно доста времена да се људи у Беораду навикну на „БГ ВОЗ”, али ова врста превоза има своју будућност. Они који се определе за овај вид превоза, од 1. јануара следеће године моћи ће да путују од Батајнице до Панчевачког моста и Железничке станице „Раковица” – рекао је Ђилас.

Он је истакао да ће грађани за свега петнаестак минута из једног дела Београда моћи да пређу мост и дођу до центра града, као и да не постоји превоз чија брзина може да се мери са овом. Град ће наредне две до три године искористити железничке пруге и до Младеновца, преко Барајева, и до Лазаревца, како би и људи који тамо живе могли до града да дођу на најбржи начин.

Говорећи о Булевару краља Александра, Драган Ђилас је истакао да он сада прелепо изгледа и изразио наду да ће Београђани моћи таквог да га што дуже сачувају.

– Људи не треба да га уништавају, паркирају по тротоарима, пишу графите. Не треба да буде уличне продаје, а када буду засађени платани, то ће бити једна од најлепших улица у Београду. Нема нормалног човека који може да исече дрво из чистог мира, и то не једно, него неколико стотина. Али – када се нешто мора, мора се. Тендер куповине платана средствима разних компанија и појединаца је у току и очекујем да ћемо моћи да почнемо са садњом у другој половини октобра. Сваки тај платан сутра треба да чувамо, да би опет био обележје булевара као што је то било до пре неколико месеци – казао је Ђилас.

Сигнализација у Булевару краља Александра сада је прилагођена трамвајима и они много боље иду. Град ради на томе да следеће године стигне 30 нових трамваја, који лепо изгледају и много су комфорнији од постојећих. Већ је стигло петнаестак тролејбуса са климом, а са „Икарбусом” ће бити потписан уговор за производњу 250 аутобуса. Намера града је да у наредних неколико година стари аутобуси на улицама Београда буду замењени новим, климатизованим и удобним возилима, односно да се потпуно обнови возни парк градског превозника Београда, најавио је градоначелник Драган Ђилас.

Град ради на томе да свака школа има фискултурну салу и да се обнове старе школе. Данас се отварају две нове школе – у Борчи и Калуђерици, а и прошле године су отворене две нове школе. Калуђерица је раније имала једну основну школу, коју је похађало 2.000 ђака и настава се одвијала у три смене, да би се изградњом нове школе стање знатно побољшало. У плану је изградња школа и у Вишњичкој бањи и Лештанима.

– Родитељима смо помогли и куповином уџбеника за ученике других и петих разреда, а настојаћемо да следеће године то урадимо за још један разред. Идемо корак по корак ка времену када ће сви ђаци основних школа имати све бесплатне уџбенике, са обавезом да их врате за годину дана, да би их користила још једна генерација – истакао је Драган Ђилас.

Он је рекао да стање у Београду није сјајно, али се заиста гради и ради. Град помаже и трудницама и вероватно је својим мерама допринео да се сада у Београду рађа 19.000 беба, док их се пре две и по године рађало 15.500. У новембру ће бити рођена прва беба из другог покушаја вантелесне оплодње. Град је ову интервенцију платио за 240 парова, што значи да је сваки Београђанин допринео томе да би ускоро могло да се роди 100 нових беба.

Извор[уреди]