Београд: „Београдске електране” плаћају своја дуговања „Србијагасу”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Тренутни дуг ЈКП „Београдске електране” према „Србијагасу” за грејну сезону 2008/09. износи 660 милиона динара и биће регулисан на основу договора постигнутог у Влади Србије. За испоручени гас у овој грејној сезони „Београдске електране” дугују „Србијагасу” око три милијарде динара, саопштио је данас заменик генералног директора предузећа „Београдских електрана” Ненад Ђаковац, поводом учесталих информација у медијима у вези са пословањем овог предузећа.

– На основу свеобухватних мера штедње које менаџмент по препоруци градоначелника Драгана Ђиласа спроводи у свим сегментима пословања, „Београдске електране” су успеле да „Србијагасу” током 2009. године исплате више од 5,6 милијарди динара. Такође, током 2009. године пре рока је исплаћен и банкарски кредит подигнут ради регулисања наслеђеног дуга за гас из сезоне 2007/2008. у износу од 1,5 милијарди динара, на који је плаћена и камата од 170 милиона динара – саопштио је Ђаковац.

Заменик директора „Београдских електрана” навео је и да је крајем прошле године потписан протокол на име дуга за потрошени гас у грејној сезони 2008/09, према коме је „Србијагасу” плаћено још 2,2 милијарде динара. Од почетка текуће грејне сезоне „Београдске електране”, у складу са финансијским могућностима, плаћају и месечне фактуре за утрошени гас, тако да је до сада плаћено 2,6 милијарди динара.

– У тај износ улази и посебно обрачунат порез од 1,75 динара по метру кубном утрошеног гаса који „Београдским електранама” обрачунава „Србијагас”, а што износи више од 300 милиона динара. Посебно напомињем да „Србијагас” нашем предузећу одмах фактурише потрошњу гаса у актуелној сезони, док корисници услуга даљинског грејања трошкове плаћају равномерно током читаве године. Тако „Београдске електране” бескаматно кредитирају своје кориснике – додаје Ђаковац.

„Београдске електране” су у два наврата, у децембру прошле године, као и у другој половини јануара ове године, изашле у сусрет молбама „Србијагаса” и смањиле потрошњу гаса за око десет одсто. Тим чином предузеће је истовремено смањило резерве мазута, који је у тренутку непланиране повећане потрошње био скупљи од гаса.

– Што се мазута тиче, „Београдске електране” су током 2009. године исплатиле сва дуговања према НИС-у и обезбедиле 50.000 тона мазута по најповољнијим условима за ову грејну сезону, а сада се због повећане потрошње планира још једна мања набавка мазута – закључује Ненад Ђаковац.

Извор[уреди]