Пређи на садржај

Америка жели успешну Србију у Европи

Извор: ВикиновостиГрб САД
Грб САД

3. август 2009.

Београд / Србија (Бета) Главни циљ администрације председника САД Барака Обаме на Балкану је успешна Србија у успешном региону и успешној Европи, изјавила је отправница послова у Амбасади САД у Београду Џенифер Браш.

У интервјуу агенцији Бета Браш је казала да ће САД "свим својим утицајем, енергијом и капацитетима" радити на томе да Србија што пре уђе у Европску унију (ЕУ) и у евроатлантске односе.

На питање колико је регион Балкана важан за нову америчку администрацију, Брашова је потврдила да су сада главни спољнополитички приоритети Ирак и Авганистан, али да то не значи да Србија није важна.

"Ми смо за целовиту, слободну и мирну Европу, а Србија је саставни део тога. Зато очекујемо да ће Србија бити кључан фактор за стабилност у региону, али и за даљи напредак и развој демократских институција", казала је Брашова у разговору с новинаром Бете Далибором Живановићем.

Она је додала да то што Србија није најважнији приоритет председника Обаме "не значи да Америка не брине за Србију".

Отправница послова Америчке амбасаде оценила је да су билатерални односи САД и Србије "вишедимензионални, позитивни и у успону" и додала да важну улогу у томе има српска дијаспора, пре свега научници, уметници, спортисти и интелектуалци, који чине главни мост у односима два народа.

"Што се тиче онога у чему се не слажемо, као што је то рекао амерички потпредседник Џозеф Бајден током недавне посете, ми смо се сложили око тога да се не слажемо око Косова. То међутим, не значи да не постоје друга подручја у којима можемо добро да сарађујемо и ту пре свега мислим на привредну сарадњу", рекла је Брашова.

Она је нагласила да Америчка агенција за међународни развој и помоћ УСАИД има бројне програме намењене помоћи српској привреди и јачању демократских институција и додала да између две земље постоји и добра војна сарадња.

Говорећи о безбедносној ситуацији у региону и сарадњи балканских земаља у тој области, Брашова је нагласила да би Србија требало да преузме водећу улогу као фактор стабилности у региону југоисточне Европе.

"То није само могућност већ и дужност. Мислимо да ствари иду мало боље. Веома радује што имате боље односе са суседима попут Македоније, Црне Горе, Хрватске, па и БиХ. Доста добро сарађујемо у тој области, али очекујемо још боље резултате", рекла је Брашова.

На питање да ли би чланство Србије у НАТО утицало позитивно или негативно да на безбедносну сарадњу у региону, отправница послова Амбасаде САД одговорила је да су "друге земље региона препознале да је чланство у НАТО велика предност не само што се тиче привреде, већ и стабилности у југоисточној Европи".

"Свакако да је одлука о томе да ли ћете постати члан НАТО-а само ваша. Ми смо спремни да помогнемо Србији уколико жели да постане чланица, а моје лично мишљење је да би цланство у НАТО било добро и корисно", истакла је Брашова.

Говорећи о односима Србије и ЕУ, Брашова је навела да Србија има одличну европску перспективу.

"Увођење визних олакшица је врло важан корак унапред. Што више грађани Србије имају могућност за путовање по Европи и свету, то је боље за њих. Исто тако ја бих желела да што више српских грађана дође и посети САД и надам се да ће што више њих долазити да се упозна за Америком", рекла је Брашова.

На питање да ли би и САД могле да понуде Србији нешто слично попут ЕУ када су у питању визне олакшице, Брашова је одговорила да се на томе ради, али да у овом тренутку не може више да каже.

"Ми сматрамо да је тренутна ситуација са издавањем виза за грађане Србије много боља него у неким другим земљама. Верујемо да су наше процедуре доста фер, транспарентне и ефикасне. Радимо на томе да убудуће то буде још боље и надамо се да ћете можда добити дужи рок важења виза, али то је сада предмет консултација у Вашингтону и не могу ништа више да кажем о томе", казала је Брашова.

Она није могла да прецизира када би у Београд могао да дође нови амерички амбасадор, обзиром да се ради о веома сложеној процедури именовања, али је нагласила да је амбасада САД и сада спремна да унапређује односе са Србијом.

"Сви ми, као тим у амбасади, спремни смо да развијамо даље односе са српском владом и народом. Добро је да дође нови амбасадор, али ми не чекамо на то и не мислимо да би српска влада или народ требало да чекају да дође нови амбасадор да би даље развијали билатралне односе, или да би Србија напредовала даље у односима са регионом", истакла је Брашова.

Осврнувши се на рецесију у светској привреди, Брашова је навела да је криза у великој мери утицала на америчке инвестиције у целом свету, па тако и у Србији.

"Мислим да је био врло мудар корак то што је Србија на почетку кризе сарађивала са Међународним монетарним фондом и то је много помогло Србији. Исто тако мислим да ће Србија морати да спроведе економске реформе, како би по окончању кризе била конкурентна са другим земљама, не само на Балкану већ и у Европи и свету", казала је Брашова и додала да већ постоје први знаци слабљења кризе у свету.

Отправница послова Амбасаде САД Џенифер Браш је пре више од 30 година у оквиру програма размене студената боравила у Србији. Упитана како је Србију доживљавала тада, а како је доживљава данас, она је одговорила да јој се "због људи који овде живе увек допадала бивша Југославија и Србија".

"Кад сам дошла први пут, пре 36 год, дошла сам као у своју другу кућу. Српски домаћини који су ме тада прихватили, данас су ми као друга породица... Пријатељства и везе које сам успоставила тада и касније током других долазака су део мог живота", рекла је Брашова.

На крају разговора за агенцију Бета, Браш се нашалила рекавши да има шестогодишњег сина, "којем се много допадају српске девојчице" и додала да би била веома срећна да "једног дана има српске унуке".

Извор[уреди]