Пређи на садржај

Акционари НИС-а донели одлуку о подели акција

Извор: ВикиновостиСедиште НИС-а у Новом Саду

17. август 2009.

Нови Сад / Србија (Бета / РТС) Акционари Нафтне индустрије Србије (НИС) донели су у понедељак одлуку о подели акција те компаније у циљу максималног поједностављења предстојеће процедуре расподеле акција међу запосленима у НИС-у и грађанима Србије.

Како је саопштено након седнице Скупштине акционара НИС-а, број акција НИС-а је повећан на 163.060.400 акција уз истовремено смањење цене једне акције до минималног нивоа који предвиђа закон, односно 500 динара.

Скупштина акционара донела је одлуку да се унесу одговарајуће измене у Оснивачком акту и Статуту НИС-а, и одобрила именовање Виталија Баранова за члана Управног одбора НИС-а, наводи се у саопштењу.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је током викенда да је та компанија спремна да малим акционарима исплати цену акције која неће бити мања од оне која је плаћена приликом приватизације НИС-а, што значи да акција неће коштати испод 96 евра.

Министар економије Млађан Динкић најавио је прошле недеље да ће грађани Србије, акције НИС-а добити „врло брзо, много брже него што се надају“.

Законски рок за поделу акција НИС-а истекао је 10. августа 2009. године, како је то предвиђено Законом о подели бесплатних акција јавних предузећа, који је усвојен у децембру 2007. године.

На основу тог закона грађани би, који досад нису добили акције у приватизацији, требало да добију акције НИС-а, Електропривреде Србије, Телекома, Аеродрома Никола Тесла, Јат Ервејза и Галенике.

Извор[уреди]