Пређи на садржај

Посечен храст на Савинцу

Извор: Викиновости


Храст, Шарани
Слика: Михаило Јовановић.

24. јул 2015.
Шарани (Горњи Милановац)/ Србија (Beta) - Храст на Савинцу, дрво-запис старо више од 600 година, јутрос су посекла тројица радника фирме „Арт прес“ из Београда, које је анажовало Грађевинско предузеће „Планум“.

Како су ти радници изјавили за агенцију Бета, сечење је почело у пет часова, а завршено уз 6,30, када је храст оборен, а мештани им нису правили никакве проблеме. Двојица радника нису желела да кажу своја имена, а Драган Јовчић (53) из Белановице код Љига је рекао да су радили са три тестере и да никада у радном веку већи храст није одсекао.

„Немам никаквих предрасуда што сам ово учинио, нити страхујем за последице јер су црквени великодостојници дали сагласност да се одсече, а за 20 година би се и сам осушио“, рекао је Јовчић.

Огроман пањ је у средини потпуно иструлио и нико од грађана не жели да дође да га види. Радници раскрчују терен како би механизација азербејџанске фирме „Аз Вирт“ наставила изградњу на Коридору 11.

Изградња аутопута Београд-Јужни Јадран, на траси од Љига до Прељине, је стигла до храста на 150 метара са обе стране, због чега су радови били обустављени. Председник Месне заједнице Милиша Николић је рекао да је храст био „запис“ и представљао је светињу за крај које су вековима вршени обреди. Он је додао да га нису посекли „ни Турци, ни комунисти“, али је „пао на дан Светих 45 мученика из Никопоља, 23. јула“.

Београдско предузеће Арт-прес негирало је да су његови радници учествовали у сечи храста.

У писму агенцији Бета, фирма Арт-прес навела је да је једина у Србији регистрована под тим именом и да се бави штампом, везом, гравуром, рекламним материјалом и радном одећом.

Извор[уреди]