Београд: „Дани Београда” почињу свечаном седницом Скупштине града 16. априла

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. април 2010.
Београд/ Србија

Градска манифестација „Дани Београда”, која се ове године организује по осми пут, одржаће се од 16. до 19. априла, а обележиће је бројни концерти, изложбе, културни, образовни и спортски програми, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Највећа градска светковина посвећена је значајним датумима у историји нашег града – првом помињању словенског имена Београда у писаном документу 16. априла 878. и примопредаји кључева престоног града кнезу Михаилу Обреновићу 19. априла 1867. године.

– Обележавање „Дана Београда” традиционално ће почети свечаном седницом Скупштине града 16. априла, у 12 часова, у Старом двору, када ће бити проглашени и добитници Награде града Београда за 2009. годину. Награде ће на истом месту бити уручене последњег дана манифестације, а исте вечери биће свечано отворен торањ на Авали. У овој години кризе буџет за обележавање „Дана Београда” је драстично смањен, па смо уложили максималан напор да припремимо што разноврснији програм који није финансијски захтеван – рекла је градска секретарка за културу Ивана Авжнер.

На свечаној седници Скупштине града биће представљене публикације од посебног значаја за град – обимна монографија о Паји Јовановићу, коју је урадио Музеј града Београда, и до сада невиђен и веома занимљив водич кроз Београд из 17. века Бибилиотеке града Београда. На Калемегдану ће бити традиционално положено цвеће на спомен-обележје посвећено предаји кључева града кнезу Михаилу Обреновићу и одржан концерт Полицијског оркестра, а Београдска тврђава је припремила врло занимљиве и необичне програме, као што су пробање јела из времена Римског царства, дегустација вина и меда, римске борбе, коњичке игре. На Калемегдану ће бити представљена и античка музика и организоване већ традиционалне археолошке туре у оквиру тврђаве и шетња кроз антички Београд, а на Савском шеталишту ће бити постављена изложба фотографија „УЛУПУДС Београђанима”, истакла је Ивана Авжнер.

– У Музичком павиљону на Калемегдану свакодневно ће бити одржавани концерти великог броја музичких школа – ученици школа „Мокрањац”, „Славенски”, „Станковић”, „Даворин Јенко”, „Владимир Ђорђевић”, „Војислав Вучковић” и „Јосиф Маринковић” представиће се на најбољи начин, квалитетним програмима, у распону од класичне музике до џеза. Библиотека града Београда у свом атријуму припрема изложбе, вече посвећено стиховима о Београду и предавања о архитектури Београда од Теразија до Калемегдана. У Конаку кнегиње Љубице биће постављена изложба „Прва здравица – баденске шоље из Музеја града Београда”, организован специјални програм „На кафи код кнегиње Љубице” и представљени ентеријери београдских кућа – најавила је Ивана Авжнер.

Позориште на Теразијама приредило је премијеру мјузикла „На слово на слово”, а у Кнез Михаиловој улици биће одржана карневалска парада и манифестација „Право на осмех”, чији ће учесници покушати да оборе Гинисов рекорд у броју осмеха деце. Поред установа културе којима је оснивач град, позиву да учествују у „Данима Београда” одазвале су се многе друге установе, па ће пажњу публике свакако привући обилазак Дома Јеврема Грујића, концерт Мише Крстића и његовог бенда, књижевно вече „Легенде о Београду”. Музеј „Цептер”, нова установа културе у Кнез Михаиловој улици, представиће се деловима представа „Фрида Кало” и „Коста”, које ће пратити музички програм и кратак филм. У Културном центру „Град” биће одржано двадесетак концерата.

Богат програм припремиле су и установе културе општина Раковица, Чукарица, Лазаревац, Обреновац, Гроцка, Младеновац, Сопот и Сурчин.

Извор[уреди]