Београд: „Еко кесе” за становнике општине Савски венац

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. јун 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Дрaган Ђилас присуствовао је данас заједно са Александром Стаменковићем, директором ЈКП „Градска чистоћа”, и Томиславом Ђорђевићем, председником општине Савски венац, презентацији пилот пројекта примарне сепарације отпада, под називом „Еко кесе за чистији Савски венац”, у вртићу „Света Петка” у Топчидеру. Рециклажна звона за одвајање папира, пластичне и металне амбалаже постављена су у све предшколске установе и школе на територији ове општине.

– Ако се покаже да грађани Савског венца желе да учествују у томе да њихова општина, па према томе и сам град буду што чистији, онда ћемо акцију проширити и на друге општине. Добро је што у овај процес укључујемо и децу, јер желимо да их научимо како треба да се односе према отпаду већ од пет, шест или седам година, тако да они порасту знајући како да се односе према том проблему. Томе треба да науче и маме и тате, јер смо пре непуних месец дана имали акцију чишћења, а већ данас у Београду можемо на много места да видимо пластичне кесе и флаше. На овај начин желимо да променимо свест људи, јер сви заједно овде живимо и што се више људи буде позитивно односило према том проблему, пре ће Београд заиста постати „бели град” – рекао је градоначелник Ђилас.

Александар Стаменковић, директор ЈКП „Градска чистоћа”, рекао је да је циљ ове акције приближити грађанима процес примарне сепарације.

– Од данас je општина Савски венац прва општина на којој спроводимо овај програм. Радници „Чистоће” ићи ће од врата до врата код наших суграђана и свих привредних субјеката на Савском венцу којима ће поделити кесе за секундарне сировине за папир, пластичну и металну амбалажу. До 5. јула ће тај посао бити завршен, а са првим следећим уплатницама „Инфостана” грађани ће добити обавештење када ће бити организовано скупљање кеса. На основу динамичког плана, ми ћемо кесе скупљати једном до два пута недељно по свим месним заједницама од 18 до 21 час. Грађани ће тачно знати који ће дан бити у питању, а кесе неће морати да носе до контејнера, већ ће бити довољно да их оставе испред улаза у зграду. На исти начин ће се радити и са великим тржним центрима, а на телефоне „Чистоће” моћи ће да се пријаве и веће количине ових врста отпада – казао је Стаменковић. Томислав Ђорђевић, председник општине Савски венац, истакао је да је циљ овог пројекта упознавање грађана са начином како да своју околину учине што чистијом.

– Становници Савског венца воле свој град и ово је добар начин да се сви заједно потрудимо да он изгледа што боље. Уверен сам да ће грађани добро прихватити ову акцију, као и да ће акција деце бити добар мотивациони фактор – рекао је Ђорђевић.

Он је подсетио да ће сви који евентуално не буду добили кесе за скупљање рециклажног отпада моћи по њих да дођу у своју месну заједницу, где ће добити и сва додатна објашњења.

Прошле године, ЈКП „Градска чистоћа” започела је пројекат примарне сепарације постављањем рециклажних острва са све три врсте контејнера. До сада је на територији града постављено 39 рециклажних острва, а у плану је постављање још 99. У рециклажном дворишту погона „Отпад”, ЈКП „Градска чистоћа” годишње преради преко 3.400.000 килограма папира и преко 550.000 килограма ПЕТ амбалаже.

Извор[уреди]