Амбасадорка Краљевине Белгије у посети Крагујевцу

Извор: Викиновости


25. фебруар 2010.
Крагујевац

Њ. Е. госпођа Денис Де Хувер, амбасадорка Краљевине Белгије борави данас у Крагујевцу. У оквиру посете Њена Екселенција у пратњи представника Белгијског бизнис клуба у Београду Младена Херцла, најпре се у Скупштини града састала са замеником градоначелника Крагујевца Небојшом Зрдавковићем, помоћником градоначелника за област заштите културне баштине Славицом Ђорђевић и чланом Градског већа за привреду и приватно предузетништво Владом Вучковићем, где је разговарано о могућностима привредне и културне сарадње две земље.

“Крагујевац, по ономе што сам видела у последњим годинама, врло је активан у свом развоју, изјавила је амбасадорка Краљевине Белгије Денис Де Хувер, а после инвестирања Фијата у Крагујевац отварају се могућности за развој не само аутомобилске индустрије, већ и за развој других предузећа, јер једна инвестиција привлачи друге“, додала је она. Њен разлог посете и јесте да сагледа које су могућности и потребе Крагујевца, да белгијским привредницима пренесе своје утиске и сагледа има ли међу њима заинтересованих за привредну сарадњу са крагујевачким привредницима.

Заменик градоначелника Небојша Здравковић, приликом разговора са Њеном Екселенцијом истакао је два приоритета града Крагујевца, а то су развој аутомобилске индустрије и ИТ технологије. С обзиром на то, да у Белгији ради Opel са великим бројем коопераната, биће обављени разговори о могућностима да неки од тих коопераната дођу у Крагујевац, оснују joint venture компаније и производе компоненте и резервне делове, навео је Здравковић, а имајући у виду да је у овој европској земљи веома развијен и ИТ сектор, биће разматране могућности сарадње и у овој области. Како би се односи Белгије и Крагујевца, успоставили не само у области економије већ се проширили на културну сарадњу једна од идеја је оснивање Белгијског бизнис центра у Крагујевцу, што је на данашњем састанку и потвдио представник овог центра у Београду, г-дин Младен Херцл.

Њ. Е. госпођа Денис Де Хувер, амбасадорка Краљевине Белгије, приликом посете Крагујевцу, обишла је Музеј Застава оружје, Спомен музеј 21.октобар и положила венац крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама.

Извор[уреди]