Аселборн: Чланство Србије у ЕУ нема алтернативу

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу3. септембар 2009.


Београд (VOA News) Шеф дипломатије Луксембурга, Жан Аселборн је после разговора са српским званичницима у Београду изјавио да је велика већина земаља ЕУ спремна да ратификује прелазни споразум са Србијом, али да за сада не постоји консензус у том погледу.

Чланство Србије у Европској унији нема алтернативу, поручио је данас у Београду министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн и изразио наду да ће у наредним месецима доћи до напретка Србије у интеграцији у ЕУ. Аселборн је после разговора са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем, рекао да Луксембург подржава визну либерализацију за грађане Србије и да ће учинити све да то буде остварено:

Викицитати „"Увек сам се трудио да ставим Србију на путу ка Европској Унији. Знам политички да нема стабилности на Западном Балкану без стабилности и напретка Србије. Значи, нема алтернативе и другог начина осим да учини-мо све што можемо да приближимо Србију Европској Унији."“
({{{2}}})

Аселборн је поздравио напоре власти Србије у сарадњи са Хашким трибуналом и додао да је уверен да Влада Србије има политичку вољу да сто одсто сарађује са Трибуналом. По речима српског министра иностраних послова Вука Јеремића Луксембург је једна од земаља које најснажније и најбезуслов-није подржавају интерграцију Србије у ЕУ:

Викицитати „"Чланство у ЕУ остаје централни стратешки приоритет Владе Србије и на томе ћемо остати чврсти упркос свим проблемима који се налазе, не само пред Србијом, већ и пред Европом у процесу проширења."“
({{{2}}})

Аселборн је о сарадњи са Хагом и визној либерализацији разговарао у одвојеним сусретима са министром за rad и социјалну политику Расимом Љајићем и министром полиције Ивицом Дачићем. А, после сусрета са премијером Мирком Цветковићем заједнички је констатовано да постоји простор за побољшање економске сарадње, посебно на нивоу инвестирања и сарадње привредника двеју земаља, истиче се у саопштењу Владине прес службе.


Извор[уреди]