Београд: „Београдске електране” спремне за предстојећу грејну сезону

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


22. септембар 2009.
Београд/ Србија

Захваљујући успешно реализованом ремонту у производним и дистрибутивним постројењима, „Београдске електране” спремно ће дочекати нову грајну сезону, најавио је председник Скупштине града Александар Антић, који је данас обишао постројење овог предузећа у Новом Београду.

– Град Београд је заједно са „Београдским електранама” успео да уговори набавку 50.000 тона мазута, од чега се велик део већ налази у резервоарима. Кад је реч о гасу за предстојећу грејну сезону, морамо претходно да решимо проблем дуга од три милијарде динара. Без обзира на то, град неће повећавати цену грејања, али морамо да апелујемо на кориснике да измире своје обавезе. Дуг грађана према „Београдским електранама” износи око 3,5 милијарди динара, на шта треба додати и дуг привредних субјеката. Зато је неопходан већи обим плаћања заосталих дуговања, како бисмо мирно сачекали зиму. Ипак, нема дилеме да ће град дозволити да станови буду хладни и у сваком тренутку ће изналазити решења да све функционише како треба – казао је Антић.

Директор „Београдских електрана” Зоран Предић најавио је да ће сви припремни радови до 1. октобра бити готови, а до 10. октобра и функционалне пробе и испитивање комплетних грејних подручја, дистрибутивне мреже, подстаница и кућних инсталација. Он је подсетио да ово предузеће грејањем снабдева више од 300.000 станова, то јест више од 20 милиона квадрата. Укупни капацитети износе око 3.000 мегавата, што је, поређења ради, снага три „Ђердапа”.

– Редовним измиривањем обавеза свих корисника „Београдске електране” обезбеђују стабилан систем грејања, али и све будуће инвестиције. Једна од њих јесте изградња новог котла капацитета 140 мегавата у овој топлани. С обзиром на то да је на овом грејном подручју изграђено неколико милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора и да се изградња наставља, било је неопходно проширити прозводни капацитет топлане. Поред тога, изградња овог вреловодног котла један је од предуслова за гашење котларнице у насељу Сава Ковачевић у Земуну и прикључење потрошача на систем даљинског грејања топлане „Нови Београд”. Пуштање у рад овог највећег вреловодног котла у југоисточној Европи, предвиђено је на почетку грејне сезоне 2010/2011. године, а укупна инвестиција износи око десет милиона евра – истакао је Предић.

У топлани „Нови Београд”, која топлотном енергијом снабдева више од 100 хиљада домаћинстава у Београду, завршена је и прва фаза реконструкције и модернизације препумпног циркулационог постројења. Реконструкција и модернизација овог постројења, која је коштала око 100 милиона динара, омогућиће економичнији, сигурнији и поузданији рад читаве топлане већ у предстојећој грејној сезони. Такође, ово постројење створиће и услове да се највећи вреловодни котао у југоисточној Европи наредне године несметано прикључи на производни и дистрибутивни систем.

Извор[уреди]