175 година Књажевско-српског театра

Извор: Викиновости


6. фебруар 2010.
Крагујевац

Књажевско-српски театар

На Сретење Господње, 15. фебруара 2010. године Књажевско-српски театар из Крагујевца слави 175 година од оснивања!

Прве позоришне представе одржане су у време заседања Сретењске скупштине од 2. до 4. фебруара (по Јулијанском календару) 1835. године, када су приказани Вујићеви комади уз музику коју је компоновао Јожеф Шлезингер. За три дана изведене су четири представе: Фернандо и Јарика, Ла Перуз, Бедни стихотворац и Бегунац. Позоришну публику сачињавали су Кнез Милош са породицом, чиновници и позвани гости, као и посланици у време скупштинских заседања. На Сретење Господње, 15. фебруара 1835. године приказао је Јоаким Вујић свој позоришни комад Фернандо и Јарика, према делу Карла Екартсхаузена, и тај датум се сматра датумом оснивања Књажевско-српског театра.

У Крагујевцу од 8. фебруара теку Јоакимови дани који обухватају сва дешавања у Театру у току месеца фебруара. Већ од 8. фебруара на репертоару су Клуб Нови светски поредак, Госпођа Министарка, Дневник једног лудака, Бајка о мртвој царевој кћери, Сеобе, Контумац, Гусари, Пинокио. 14 фебруара је промоција Ревије Јоаким а у 19 часова отварање изложбе у Галерији Јоаким. Понедељак, 15. фебруар, 12.00 часова, потписивање Протокола о сарадњи између Драматично куклен театра, Враца, Бугарска и Књажевско-српског театра. Протокол потписују директори театара Анастас Попдимитров и Драган Јаковљевић. 15. фебруара у 18 часова, на тргу испред Прве крагујевачке гимназије, одржава се концерт Сање Илића и Балканике. У 18 часова на Сцени Јоаким Вујић Књажевско-српског театра је промоција Монографије Мирко Бабић, аутора Драгане Бошковић, театролога из Београда. У 20 часова на Сцени Јоаким Вујић биће одиграна представа Ђорђа Милосављевића Контумац у режији Жанка Томића, потом ће свечано бити уручене награде, Статуета Јоаким Вујић, Прстен са ликом Јоакима Вујића и Годишње награде Театра.

Прославу Театра ће својим присуством увеличати градоначелник Верољуб Стевановић и званични представници града Крагујевца, директори српских и иностраних позоришта а долазак је најавио и министар културе Небојша Брадић.

Извор[уреди]