Пређи на садржај

„The Cure Award” за Википедијанца из Србије

Извор: Викиновости
Г. др. Милорад Димић
The Cure Award

29. фебруар 2016.
Београд/ Србија (Бета) - Господин Милорад Димић, др спец. ваздухопловне и хипербаричне медицине, који под корисничким именом „Intermedichbo” уређује Википедију на српском језику, добитник је признања The Cure Award, које додељује заједница Wiki Project Med Foundation. Доктор Димић је допринео Википедији на српском језику са 2205 чланака из области медицине и тиме се нашао на 16. месту од 300 Википедијанаца који су уређивали чланке из ове области.

Викимедија Србије доделила је г. Димићу, као једном од најактивнијих Википедијанаца у 2015. години, Захвалницу за посебан допринос слободном знању, а поводом 13. рођендана Википедије на српском језику рaзговарали смо са овим вредним уредником Википедије.

Кад сте први пут чули за Википедију и шта сте помислили о том пројекту?

Викицитати

„За Википедију сам први пут сазнао током 2006. тражећи неке податке из појединих области медицине, физике и хемије. Пројекат ми се после извесног времена проучавања, допао. Прво што сам у њему видео била је:

 1. Прилика да се кроз уређивање појединих интересантних тема из медицине, станем на пут бројним дезинформацијама и надрилекарству, у бројним часописима и на странама интернета из области популарне медицине, које су биле у сталној експанзији. Ове странице или текстове често су уређивале нестручне особе из разних побуда, доводећи у питање безбедност многих болесника.
 2. Да ми се пружа прилика да популаришем и приближим не само пацијентима већ и многим лекарима две врло мало познате гране медицине којима сам се бавио, ваздухопловну и хипербаричну медицину, а које су и међу лекарима с почетка 21. века биле недовољно познате. Тако су први чланци које сам уредио били из ове области.“
  (изјавио је г. Димић)

Кад сте почели да уређујете Википедију и зашто је уређујете?

Викицитати

„Википедију сам почео да уређујем пре 7 година. Oд тада је активно уређујем странице без престанка, скоро свакодневно. Википедију уређујем из више разлога:

 1. Популаризација медицине, пружање релевантних информација из области медицине и популаризација појединих недовољно познатих грана медицине.
 2. Личног задовољства и жеље за добровољним културно просветним радом, којим сам се као хуманиста целог живота бавио.
 3. Жеље да писањем чланака популаришем мој родни град Ниш, његове културно-историјске вредности и познате људе (сликаре лекаре итд)
 4. Да своје слободно време искористим на умни рад који је веома битан за ментално здравље особа у годинама у којима сам ја.
 5. Стекнем нове пријатеље, писањем биографија о појединим особама, као и међу википедијанцима широм света.“
  (одговорио је г. Димић)

Колико уноса/чланака имате на Википедији до сада?

До 12. фебруара 2016. сам:

 1. Уредио – 2.936 страница
 2. Написао – 2.241 страницу
 3. Послао 1,021 датотека (424 на commons)
 4. Уредио 917 чланака

Зашто је Википедија важна?

Викицитати „Википедија је важна за стварање неисцрпне базе проверљивих, лако доступних и квалитетних информација и развијање истраживачког духа и писмености у свим областима знања, при чему су информације ослобођене рекламерства и по свом ставу су неутралне.“
(изјавио г. Димић)

Шта је највећа снага Википедије?

Викицитати „Масовност чланова и све већи унос чланака датотека, референци и других лако проверљивих чињеница. Велики број људи (многих генерација и професија) који користе Википедију у свакодневном професионалном и личном животу.“
(одговорио је г. Димић)

Како видите будућност Википедије?

Викицитати „Будућност Википедије видим у све већем ангажовању волонтера, и све бољем успостављању личних контаката уредника Википедије, као и у све мањим сукобима њених чланова који су до сада донели доста зла Википедији и одлили бројне уреднике.“
( закључио је г. Димић)

Извор[уреди]