Банка матичних ћелија ускоро и у Србији?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуHuman embryonic stem cells.png
Wikinews-logo.png

13. октобар 2009.

Србија би до краја 2010 године требала да добије прву банку матичних ћелија. Министарство здравља донело је инструкције о начину прикупљања, чувања и транспорту крви из пупчаника новорођенчати које ће свако породилиште у Србији морати да испуњава.

До краја следеће године Србија би требала да се придружи породици од 50 земаља у којима се чува преко 400.000 јединица матичних ћелија. Циљ је да се омогући свакој породиљи у Србији да чува матичне ћелије својих новорођенчати које се у будућности могу користити за лечење око 75 обољења.

Министар здравља Томица Милосављевић сматра да би лекари свакој трудници требало да објасне значај чувања тих драгоцених ћелија јер се, у слућају потребе, могу употребити за лечење и детета и чланова породице. Узимање и чување матичних ћелија једноставан је процес, наводе стручњаци. Приликом рођења, детету се из пупчаника узима крв која се потом чува на температури 196 испод нуле.

Предстојећа банка требало би да се отвори у склопу београдског Института за здравствену заштиту мајке и детета где је већ прикупљено око 30 узорака. Отварањем јавне банке, прикупљање ћелије биће бесплатно, односно биће о трошку Министарства здравља.

Српске породице ћелије чувају у иностранству

Нешто више од 500 породица у Србији у протеклих 3 године одлучило се за чување матичних ћелија своји малишана у банке широм света. Чување које стаје више хиљада евра за сада је привилегија богатијих становника. Међутим уочљиви су и примери неколико породица које су подигле кредит код банака како би како би сачували матичне ћелије своје деце. Узорци из Србије чувају се, обично, у банкама у Грчкој, Великој Британији, Белгији и Холандији.

Из матичних ћелија током развоја настају све врсте ћелија. Неке од њих су на пример ћелије срчаног мишића, рожњаче ока, крвних судова, а у каснијој фази живота оне обнављају оштећена ткива.

Пионир у развоју регенеративне медицине Колин Мекгакин, пре две године успео је да од матичне ћелије из крви пупчаника, створи тродимензионалну мини јетру. Од тада су створена ткива многих органа, а користе се за тестирање лекова.

До отварања Националне банке они који се у Србији одлуче за чување матичних ћелија, ћелије могу чувати само у иностранству и то о трошку родитеља.

Матичне ћелије у региону чувају се у Хрватској, Македонији и Словенији. У Белгији и Холандији, матичне ћелије се чувају у посебним условима при температури од минус 196 степени Целзијуса.

Извори[уреди]