Пређи на садржај

Без договора о прелазима

Извор: Викиновости


17. новембар 2011.
Београд-  (Бета) - Шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић рекао је у четвртак да договор о административним прелазима на северу Косова још није постигнут јер косовске власти желе да од њих направе државне прелазе.

На конференцији за новинаре након састанка са представницима Срба са севера Косова, Стефановић је казао да за Србију није прихватљиво да прелази Јариње и Брњак постану државна граница и да ће сва решења за њих бити у оквиру Устава Србије, српских закона и резолуције 1244.

Шеф београдског преговарачког тима је додао да је имао искрене и конструктивне разговоре са представницима Срба са севера Косова али да је по неким питањима било и суштинског неслагања.

Међутим, председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је у четвртак да су разговори са шефом преговарачког тима Бориславом Стефановићем завршени без договора и најавио подношење кривичне пријаве против Стефановића због тога што су споразуми постигнути са Приштином, како сматра, противни законима Србије и интересима српског народа.

Он је оценио да је споразум о матичним књигама на штету српског народа и противан законима Србије, а као доказ за ту тврдњу наводи и да седам од 21 министра у Влади Србији, који су присуствовали седници на којој се о томе расправљало, није дало подршку том споразуму.

Борислав Стефановић је у четвртак истакао да је захтев појединих косовских Срба да добију држављанство Русије погрешан корак, јер њима може да помогне само држава Србија.

Казао је да та иницијатива нема подршку председника општина, већ да је реч о иницијативи групе грађана која покушава да „нађе решење за свој проблем измештањем своје будућности и свог статуса изван своје државе“.

Извор[уреди]