Пређи на садржај

Албанци из Прешева и Бујановца траже да контролишу робу

Извор: Викиновости

9. март 2013.
Прешево/ Србија (Beta) - Скупштина свих албанских одборника из скупштина општина Прешево, Бујановац и Медвеђа усвојила је у суботу декларацију у којој се од Србије тражи да донесе ургентне мере за побољшање положаја Албанаца на југу Србије, тако да имају иста права као Срби на северу Косова.

Мапа Пчињског округа
Слика: Sasa Stefanovic.

Лидер Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслиу је након завршене седнице за агенцију Бета рекао да је у суботу усвојена резолуција документ који ће бити упућен Влади Србије, међународној заједници и Влади Косова, и да се између осталог тражи и да Албанци из Прешева и Бујановца контролишу робу на царини на прелазу Кончуљ-Бела Земља у општини Бујановац.

„Резолуција се односи највише на остваривање политичких права Албанаца у Прешевској долини. Конкретно се односи на реципроцитет који тражимо у правима која имају Срби на северу Косова, а то значи да као што они контролишу царину на северу Косова и ми тражимо да Албанци из Прешева и Бујановца контролишу царину на прелазу Бела Земља са српске стране“, казао је Муслиу.

Муслиу је навео и да се у декларацији од Владе Србије тражи и да на простору општина Прешево и Бујановац не буду више присутне снаге специјалне полиције, већ само мултиетничке полиције.

Извор[уреди]