Мађарска

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мађарска

HungaryBanner.png


Локација Мађарске
Мађарска је средњеевропска држава у којој живи око 10 милиона становника. Мађарска се налази у Панонској низији, она је равничарска и подунавска земља. Површина територија je 93.030 km², а главни град је Будимпешта (1,7 милиона становника).

Чланица је УН-а, НАТО-а и ЕУ. Са приближних 156 милијарди долара БДП у 2008. години и са индексом хуманог развоја од 0,877 убраја се у - развијене земље света.

Према политичком уређењу Мађарска је парламентрна република, а њен тренутни председник је Ласло Шојом. Владу Републике представља Гордон Бајнаи. Званични језик је мађарски, а 95% становништва чине Мађари. Према вероисповести доминирају римокатолици. Већи градови у земљи су: Сегедин, Печуј, Дебрецин, Баја и др.

Мађарска се налази у континенталном климатском појасу. Зиме су хладне и влажне, а лета топла.

Речна мрежа је добро развијена, а најдуже реке су Дунав, Тиса, Раба, Мура, Драва, Кереш и др. Највиши врх Мађарске је Кекеш (1015 м) на Матри, а остале важније планине су Мечек, Пилиш, Бакоњска гора и др. Највеће језеро је Балатон, а остала важнија су: Нежидер, Фехер, Хевиз, Шаш и др.

У Мађарској је туризам добро развијен. Најпосећеније туристичко место је главни град Будимпешта, а осим ње издвајају се Балатон, села низијског предела, река Дунав и др.

Најновије вести

даље...


Мађарска на братским пројектима

Напишите чланак за Викивести
Пре почетка писања чланка молимо вас погледајте упуство за писање. Такође проверите у изменама да би сте видели да ли је ваша вест већ објављена.


Имате вест, али не и времена да је у целости напишете? Обавестите нас о чему би сте волели да вас извештавамо. Учините то на нашој страници.