Mađarska protiv Srbije u EU?

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. октобар 2011.
Будимпешта-  (Beta-AFP) - Mađarska će preispitati svoju podršku kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji nakon usvajanja zakona o restituciji pošto ga smatra diskriminatornim, javila je u ponedeljak mađarska agencija MTI.

„Mi smo najviše posvećeni evropskoj integraciji Srbije, ali priključenje nije realno sa zakonima kojima se kolektivno uskraćuju građanska prava“, rekao je potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen u nedelju tokom posete Subotici.

On je rekao da će Budimpešta „razmotriti podršku kandidaturi Srbije u EU“ ako srpski parlament ne izmeni „neprihvatljive delove zakona o restituciji, kako bi bilo moguće obeštećenje i mađarskoj zajednici“.

Skupština Srbije usvojila je prošlog ponedeljka Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju što je jedan od uslova za približavanje Srbije EU.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor uputio je istog dana otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću uz molbu da ne potpisuje ukaz o proglašenju tog zakona zato što se njime potvrđuje princip kolektivne odgovornosti za dešavanja tokom Drugog svetskog rata.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg