Пређи на садржај

Заједнички са Мађарском до сузбијања мигрантске кризе

Извор: Викиновости
Александар Вучић
Слика: Leon E. Panetta.

1. јул 2015.
Србија/ Европска унија (Beta) - Премијери Србије и Мађарске, Александар Вучић и Виктор Орбан, оценили су данас у Будимпешти, након заједничке седнице својих двеју влада, да је очување регионалне стабилности приоритетни интерес две државе, и да односи Београда и Будимпеште нису били бољи у новијој историји него што су сада.

„Успешна и богата Мађарска је предуслов за исту такву Србију. У новијој историји Србија и Мађарска нису имале боље односе и ми се искрено радујемо сваком успеху наших северних суседа“, казао је Вучић на конференцији за новинаре након заједничке седнице двеју влада.

Вучић је рекао да су у данашњим разговорима доминирале теме инфраструктурних пројеката, изградње гасовода кроз Србију, улагања мађарских компанија у српска предузећа и проблем миграната.

„Србија је, што се тиче питања миграната, суочена с великим проблемима и није пријатна чињеница да се зид подиже поготову што Мађарска има пријатељски однос према Србији. Данас су у Европи и свету тешка времена и треба имати пријатељске земље за суседе. Радићемо, без обзира на подизање зида, заједничким снагама на решавању проблема илегалних миграната“, казао је Вучић.

Премијер је додао да су за 35 предузећа у Србији, која су у приватизацији, интересовање показале чврсте и солвентне компаније Мађарске.

Упитан када ће почети изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, Вучић је рекао да ће средином јула министри за саобраћај и инфраструктуру две земље и њихови експертски тимови одржати састанак са кинеском страном о студији изводљивости, и да би пројекат могао да буде реализован у року од три до три и по године.

Извор[уреди]