Заједнички са Мађарском до сузбијања мигрантске кризе

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Остале вести из Мађарске

...више вести овде

Позиција Мађарске

Мапа показује позицију Мађарске на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Мађарске посетите простор намењен овим вестима

Flag of Hungary.svg

Александар Вучић
Слика: Leon E. Panetta.

1. јул 2015.
Србија/ Европска унија (Beta) - Премијери Србије и Мађарске, Александар Вучић и Виктор Орбан, оценили су данас у Будимпешти, након заједничке седнице својих двеју влада, да је очување регионалне стабилности приоритетни интерес две државе, и да односи Београда и Будимпеште нису били бољи у новијој историји него што су сада.

„Успешна и богата Мађарска је предуслов за исту такву Србију. У новијој историји Србија и Мађарска нису имале боље односе и ми се искрено радујемо сваком успеху наших северних суседа“, казао је Вучић на конференцији за новинаре након заједничке седнице двеју влада.

Вучић је рекао да су у данашњим разговорима доминирале теме инфраструктурних пројеката, изградње гасовода кроз Србију, улагања мађарских компанија у српска предузећа и проблем миграната.

„Србија је, што се тиче питања миграната, суочена с великим проблемима и није пријатна чињеница да се зид подиже поготову што Мађарска има пријатељски однос према Србији. Данас су у Европи и свету тешка времена и треба имати пријатељске земље за суседе. Радићемо, без обзира на подизање зида, заједничким снагама на решавању проблема илегалних миграната“, казао је Вучић.

Премијер је додао да су за 35 предузећа у Србији, која су у приватизацији, интересовање показале чврсте и солвентне компаније Мађарске.

Упитан када ће почети изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, Вучић је рекао да ће средином јула министри за саобраћај и инфраструктуру две земље и њихови експертски тимови одржати састанак са кинеском страном о студији изводљивости, и да би пројекат могао да буде реализован у року од три до три и по године.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики