Пређи на садржај

Мађарска добила месец дана за спорне законе

Извор: Викиновости


7. март 2012.
Будимпешта-  (EurActiv.rs) - Европска комисија дала је 7. марта Мађарској рок од месец дана да пружи конкретне гаранције да ће повући део спорних реформи које нису у складу са европским стандардима. Од Мађарске се конкретно траже нови нацрти спорних закона о заштити података и пензионисању судија. Тиме је Комисија практично скратила уобичајен рок од два месеца колико се оставља чланицама да у другој фази утврђивања прекршаја регулативе ЕУ поднесу додатне гаранције да ће ускладити домаће законе са европским. У зависности од пружених доказа, Комсија ће одлучити да ли ће случај „Мађарска“ проследити Суду правде.

Комисија је 7. марта одлучила да Мађарској пошаље два формална захтева за усаглашавање са законима ЕУ, што је друга фаза процедуре за прекршаје након чега спорни предмет може бити упућен Суду правде ЕУ.

Захтеви се односе на независност мађарских тела задужених за заштиту података и на мере које се односе на превремено пензионисање судија. Комисија је послала и два административна писма у којима тражи додатна појашњења у вези са независношћу судства и независношћу централне банке.

Цео спор Комисије и Мађарске је неформално започео првог дана 2012. када су на снагу ступили нови устав Мађарске и неколико важних закона о судијама, заштити података и централној банци. Европска комисија је одмах утврдила да су закони противни оснивачким уговорима ЕУ и одлучила да покрене три процедуре за утврђивање прекршаја.

Прво је Комисија 17. јануара послала мађарској влади три званична писма у којима тражи додатне информације. Мађарска Влада је 17. фебруара послала формалне одговоре и појашњења. Пошто Комисија није била задовољна одговорима, Комисија је 7. марта послала формални захтев за усаглашавање са законима ЕУ (тзв. аргументовано мишљење). У том захтеву Комисија тражи од чланице да информише Комисију о мерама које је предузела обично у периоду од два месеца, а у случају Мађарске тај ток је скраћен на месец дана.

Европска комесарка за правду Вивијен Рединг (Viviane Reding) рекла је да је Мађарска одговорила на неке примедбе Комсије, али да и даље има озбиљних питања која се односе на потенцијално кршење закона ЕУ као што је обавезно пензионисање 274 судије и јавна тужиоца и независност тела за заштиту података.

„Сада када је Комисија ушла у другу фазу процеса за прекршаје, важно је да мађарске власти одговоре брзо на примедбе Комисије. Желела бих да видим реалне промене у мађарском законодавству као одговор на законске примедбе Комисије“, рекла је Редингова.

Потпредседник Оли Рен (Olli Rehn) задужен за монетарна и економска питања поздравио је спремност Мађарске да измени законе о централној банци. Међутим, он је затражио јасне гаранције и доказе, као што је на пример нови нацрт закона. На основу одговора које Комисија буде добила од Мађарске, Комисија ће одлучити да ли наставља или не испитивање прекршајам казао је Рен.

Будући да се спорни закони у Мађарској већ примењују, Комисија је скратила рокове за одговоре Мађарске на месец дана уместо на уобичајени период од два месеца.

Мађарска, према мишљењу Комисије, није пружила објективне разлоге са смањивање старосне границе за пензионисање судија и јавних тужилаца са 70 на 62 године. Европске директиве забрањују дискриминацију на послу на основу година, која покрива и смањење старосне границе за пензионисање у једној професији без објективних разлога.

Комисија није задовољна ни одлуком Мађарске да 1. јануара почне са радом Национална агенција за заштиту података која би заменила претходну Канцеларију комесара за заштиту података. Тиме је тај закон превремено прекинуо редовни шестогодишњи мандат Канцеларије који је започео 2008.

Од Мађарске се тражи да престане са праксом систематског издавања саопштења која критикују монетарне одлуке Мађарске централне банке.

Ако чланица не успе да усагласи спорне прописе са европским Комсија може да пошаље случај пред Суд правде ЕУ. Међутим, у 95% утврђивања прекршаја, чланица на крају ипак усагласи спорне законе са прописима ЕУ пре него што случај дође до суда. Ако суд пресуди против чланице, та земља мора да донесе мере у складу са пресудом.

Ако чланица не успе да примени директиве у роковима које је утврдио Савет министара ЕУ и Европски парламент, Комисија може да затражи од Суда да новчано казни чланицу.

Извор[уреди]