Ministar: Mađarska će pomoći Srbiji na putu ka EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јануар 2011.
Budimpešta, 3. januara 2011. (Beta) - Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji izjavio je da će njegova zemlja, koja od 1. januara predsedava EU, učiniti sve što može da tokom sledećih šest meseci pomogne u približavanju Srbije i celog regiona zapadnog Balkana EU.

U intervjuu za beogradske Večernje novosti od srede, Martonji je, međutim, ukazao da će misljenje Evoprske komisije o aplikaciji Srbije biti „predstavljeno tek u drugoj polovini godine, tako da mađarsko predsedništvo EU, u stvari, neće biti u prilici da preduzme nikakve nove inicijative u tom smislu“.

Martonji je izrazio i zadovoljstvo zbog položaja pripadnika mađarske manjine u Srbiji i ocenio da su odnosi Beograda i Budimpešte sada zaista dobri.

Mađarski ministar je izrazio očekivanje da će sud ispitati navode iz izveštaja o trgovini organima na Kosovu, ali je ocenio da to neće uticati na početak dijaloga o Kosovu.

„Smatram da bi dijalog, konačno, trebalo da počne. Te dve stvari nisu međusobno povezane. Navodi iz izveštaja (izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija su, kao sto sam pomenuo, stvar za sud“, rekao je Martonji.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg