Пал Шмит поднео оставку

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. април 2012.
Будимпешта-  (Beta-AP) - Председник Мађарске Пал Шмит поднео је оставку после афере око докторске дисертације за коју је установљно да представља плагијат.

„Пошто према Уставу, личност председника треба да представља јединство мађарске нације и пошто је моја личност нажалост постала синоним за поделе ... мој задатак је да вратим председнички мандат“, рекао је Шмит у парламенту.

Мађарски универзитет Земелвајс одлучио је у четвртак, 29. марта, да поништи Шмитов докторат о развоју модерних Олимпијских игара из 1992. године, пошто је утврђено да је већи део његове докторске тезе покраден од других аутора.

Председник, чија је политичка улога углавном церемонијална јер главну власт у земљи имају влада и премијер, изјавио је на државној телевизији да је докторирао пре 20 година, 1992, а да је за председника изабран 2011. године.

„Признајем да сам остао без доктората, али сам урадио добар посао, у складу са правилима каква су била пре двадесет година“, додао је Шмит и додао да „не види везу“ плагијата и оставке.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg