Пређи на садржај

Протест због измена мађарског устава

Извор: Викиновости


3. јануар 2012.
Будимпешта-  (Beta-AFP) - Присталице опозиционих мађарских странака и активисти невладиних организација протестовали су у понедељак увече у центру Будимпеште како би протестовали због нових уставних одбредби које, како тврде, дају много већа овлашћења влади.

Протестни скуп одржан је испред зграде Државне опере, где су мађарски државни функционери присуствовати гала прослави поводом усвајања новог устава.

Демонстранти кажу да премијер Виктор Орбан и његова коалиција десног центра Фидес, која има двотрећинску већину у парламенту, усвајањем измена устава потпуно урушавају демократски систем и до сада присутну поделу власти.

Они тврде да се усвојеним изменама појачава политичка контрола над правосуђем, централном банком, верским заједницама и медијима.

Нови устав ступио је на снагу у недељу, а из Фидеса тврде да је њиме завршена потпуна трансформација из комунистичког у демократско друштво која је почела 1989. године.

Међу примедбама које износе невладине организације је и увођење доживотне казне затвора за најтежа кривична дела, без могућности помиловања. Уставом је заштићено и право на живот фетуса од тренутка зачећа, што се невладин сектор види као стварање правног основа за забрану абортуса.

Извор[уреди]