Одговорни за еколошку катастрофу у Мађарској пред судом

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. септембар 2012.
Веспрем/ Мађарска (Бета) - Шеф фабрике алуминијума у Мађарској из које је 2010. године исцурело токсично блато услед чега је живот изгубило 10 људи, данас је изведен пред суд у Веспрему.

Директор Золтан Бакоњи и још 14 запослених у фабрици за прераду алуминијума МАЛ у месту Ајка, оптужени су за немар, прекршаје прописа о чувању отпада и наношење штете природној околини.

Зид резервоара са токсичним црвеним муљем провалио се 4. октобра 2010. године и из њега се излило 1,1 милиона кубних метара ове материје, која је преплавила Ајку, усмртила 10 и повредила око 150 људи, а онда се излила у реку.

То блато се улило у Дунав 7. октобра, код места Ђер. Низводно, у Србији, оцењено је да грађани немају разлог за бригу јер је концентрација токсичне материја сувише мала да би нашкодила здрављу људи.

Очевици катастрофе ће до краја октобра бити саслушавани пред судом у Веспрему, који се налази близу Ајке. Није познато када би пресуда могла бити донета.

Компанији МАЛ је у септембру 2011. године већ одређено да локалним организацијама за заштиту околине плати 135 милијарди форинти односно 477 милиона евра.

Упркос еколошкој катастрофи, највећој у историји Мађарске, МАЛ-у је дозвољено да настави производњу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg