Пређи на садржај

Закон о реституцији озбиљан проблем

Извор: Викиновости


13. октобар 2011.
Будимпешта-  (Beta) - Мађарски министар спољних послова Јанош Мартоњи рекао је у четвртак да недавно усвојени српски закон о реституцији дискриминише Мађаре и друге мањине, а његова садашња форма представља „озбиљан проблем“ у напорима Београда да се прикључи ЕУ, пренела је мађарска новинска агенција МТИ.

„Мађарска влада сматра српски закон о реституцији неприхватљивим, морално, правно и политички“, рекао је Мартоњи на коференцији за новинаре у Будимпешти, поводом препоруке Европске комисије од среде да Србија добије статус земље кандидата за улазак у ЕУ.

Он је истакао да се српски закон базира на неприхватљивом принципу колективне кривице, јер спречава Мађаре у Србији и друге који су регрутовани у окупаторске војске током Другог светског рата, као што су биле мађарска и немачка, и њихове наследнике, да добију своју имовину назад.

Упитан да ли је Мађарска спремна да стави вето на одобравање кандидатуре Србији на самиту Европског савета у децембру, Мартоњи је одговорио да ће његова влада о томе донети одлуку кад то буде на дневном реду.

Српски парламент је 26. септембра усвојио Закон о реституцији, који предвиђа да ће предмет враћања бити сва имовина одузета после Другог светског рата. Како наводи МТИ, закон садржи и одредбу која забрањује повраћај имовине било ког припадника окупаторских снага из Другог светског рата или њихових наследника.

Мартоњи је оценио да то питање није искључиво мађарско-српско, јер се успостављање колективне одоговрности коси са основним принципима ЕУ.

Извор[уреди]