Настављају се нереди на улицама Будимпеште

Извор: Викиновости


20. септембар 2006.

Мађарски Парламент

Будимпешта/ Мађарска - Ситуација у главном граду Мађарске и јутрос је била веома напета. Око 500 демонстраната рано јутрос се запутило ка седишту Мађарске социјалистичке странке, где је кренуло да пали аутомобиле и камењем разбија прозоре на седишту странке. Полиција је брзо реаговала, у складу са ранијим најавама да ће имати нулту толеранцију према агресивним демонстрантима који прибегну уништавању имовине. Након лансирања сузавца и неколико хапшења ситација је релативно смирена. Иначе, овај сукоб био је епилог мирних протеста којима је присуствовало око 10.000 Мађара тражећи оставку премијера Ференц Ђурчања (Ferenc Gyurscany). Ово је већ друга ноћ немира у Будимпешти.

Све је започело у понедељак, када је премијер Ђурчањ потврдио да је трака на којој он говори о лажима које је изнео у предизборној кампањи аутентична. Наиме, трака која је нашла свој пут до новинара снимљена је на партијском састанку иза затворених врата, где је било речи о лажима и стварном стању у једној од најмлађих чланица ЕУ.

„Немамо много избора. Заиста немамо јер смо зезнули ствар. И то много. Ниједна европска земља није учинила нешто тако празноглаво као ми. Евидентно, лагали смо последњих годину и по до две. Раније нисмо ни могли замислити да ће власт социјалиста и либерала бити принуђена да тако нешто уради. Нисмо ништа урадили четири године! Ништа! Не можете ми навести ни један сегмент рада извршне власти на који можемо бити поносни. Ако треба да положимо рачун јавности, шта ћемо рећи?“, само је сегменат Ђурчањове изјаве на снимку.

Након иницијалног шока, мађарска десница је брзо изашла у јавност са захтевом за оставком премијера, што је подржао велики број грађана. Међутим, Ђурчањ је најавио да нема намеру да уради тако нешто.

Ситуација први пут ескалира у ноћи са понедељка на уторак. Након што је мирна група активиста одбијена на вратима мађарске националне телевизије - MTV - где је хтела да уручи своју петицију за сменом премијера Ђурчања, до тада мирна група од неколико хиљада демонстраната као и одређен број ултра-десничара (чији је вођа Laszlo Toroczkai познат и ван граница Мађарске по изазивању ексцесних ситуација) усмерило је свој гнев ка згради националне телевизије. Полиција је у више наврата употребила сузавац, али у минутима који су следили није успела да задржи демонстранте, те се повукла у зграду телевизије и позвала појачање. Демонстранти су затим упали у зграду, кренули да вандализују хол и друге просторије а зграда је ускоро и запаљена. Непосредно након тога, интервенцијом додатних полицијских снага са воденим топовима, демонстранти су растерани а зграда угашена.

Нереди те ноћи су шокирали ширу мађарску јавност и били су највећи тог типа од покушаја збацивања совјетског режима 90-тих. Премијер Ђурчањ осудио је нереде и рекао како „то нису демократе, то су преступници“. Међутим, иако му је изгласано поверење од стране његових страначких колега, Ђурчанинова позиција и кредибилитет на месту премијера су знатно ако не и неповратно пољуљани. Осуде су стигле и од мађарског председника Ласла Шољома (Laszlo Solyom), који је критиковао Ђурчања због довођења Мађарске у „моралну кризу“ и „пребацивања кривице на друге“. Чак је и премијеров страначки колега, министар правде Јожеф Петереји (Joszef Peterei), збуњен ескалацијом насиља понудио своју оставку и преузео кривицу за нереде.

Ђурчањ је иначе у уторак након, како ју је окарактерисао, „најдуже и најмрачније ноћи у историји треће мађарске Републике до сада“, издао и оштро упозорење демонстрантима да насиље неће бити толерисано. У уторак увече, одржана је и седница мађарског Парламента, испред ког је и мирно протествовала група људи.

Досадашњи биланс најгорих нереда последње деценије у Мађарској је оквирно око 200 повређених демонстраната и званично 102 повређена полицајца, од којих један теже. Остаје неизвесна будућност садашње мађарске Владе, како незадовољство грађана улази у трећи дан.

Извор[уреди]