Мађарска очекује решење пре 9. децембра

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Мађарске

...више вести овде

Позиција Мађарске

Мапа показује позицију Мађарске на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Мађарске посетите простор намењен овим вестима

Flag of Hungary.svg

25. октобар 2011.
Будимпешта-  (Beta) - Државни секретар у Министарству спољних послова Мађарске Жолт Немет изјавио је да до 9. децембра, када ЕУ треба да одлучи о кандидатури Србије, мора бити нађено решење за српски Закон о враћању имовине.

„Уколико не дође до решења, онда нећемо бити у позицији да потврдно гласамо за статус кандидата“, рекао је Немет за новосадски Мађар со.

Савез војвођанских Мађара је оценио да су Законом о враћању имовине Мађари проглашени колективно кривим за окупацију и злочине у Другом светском рату. Мађарска је потом запретила ветом на кандидатуру Србије за ЕУ.

Председник Србије Борис Тадић и лидер СВМ Иштван Пастор су се у међувремену договорили да се законом о рехабилитацији прецизно утврди ко све може да затражи враћање имовине одузете после Другог светског рата.

Немет је рекао да Мађарска сада чрврсто очекује да се до решења дође пре 9. децембра.

Он је навео да је пре доношења Закона о враћању имовине постигнут „тихи споразум“ мађарског министра спољних послова Јаноша Мартоњија и потпредседника Владе Србије Божидара Ђелића, али је изнео да се Влада у Београду није придржавала тог споразума.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики