Пређи на садржај

Анти-јеврејски митинг у Будимпешти

Извор: Викиновости

5. мај 2013.
Будимпешта/ Мађарска (PanARMENIAN.Net) - Мађарска десничарска партија „Јобик“ је одржао митинг у центру Будимпеште у знак протеста због одржавања Светског јеврејског конгреса (ВЈЦ) у недељу, 5. маја, јавља ББЦ Невс.

Застава партије
Слика: Pum.
Демонстрације у Будимпешти
Слика: Orlovic.

Упркос покушајима владе да спречи митинг, неколико стотина присталица ове партије се појавило на митингу. „Јобик“ је стајао на становишту да је митинг протест против јеврејског покушаја да купе Мађарску.

Странка, која каже да има за циљ да заштити мађарске вредности и интересе, је трећа по величини у парламенту. Она редовно издаје антисемитске изјаве и по њима суботњи скуп у Будимпешти организован је у част жртава бољшевизма и ционизма.

„Израелски освајачи, инвеститори, треба да траже друге земље у свету за себе, јер Мађарска није на продају“, изјавио је председник странке Габор Вона.

Мартон Ђенђеши је рекао да је Мађарска: „Постала предмет циониста, да је постала (Мађарска) мета колонизације, док ми (Мађари) као аутохтони народ, можемо да играмо само улогу статиста“. Прошле године, Ђенђеши је изазвао варнице говорећи да су сви владини званичници јеврејског порекла и да их све треба ставити на листу, јер они могу бити „национални безбедносни ризик“.

Неки од оних који су учествовали на митингу су носили црне униформе забрањеног паравојног крила Јобика, мађарске гарде, која је оптужена за репресивне акције против Рома (по речнику Јобика - Цигана) и њихових заједница.

Премијер Виктор Орбан је наложио полицији да забрани марш, али Будимпештански суд је поништио забрану, наводећи да је захтев био заснован на „неоснованим претпоставкама“.

Орбан је после тога наложио да Министарство унутрашњих послова „се користи свим дозвољеним средствима да спречи овај догађај, који се коси са уставом“. Полиција је блокирала неколико улица, али није било извештаја о немирима.

ВЈЦ редовно одржавају своју скупштину у Јерусалиму, али је овај пут изабрана Мађарска да би се истакао раст антисемитизма у Европи.

Фокус овогодишњег самита је на „алармантном порасту неонацистичких партија и антисемитских инцидената у неколико европских земаља, укључујући и Мађарску“, пише ВЈЦ на свом сајту.

Портпарол Мајкл Таидигсман рекао да је митинг Јобика „забрињавајући знак да ти људи изражавају своје антисемитске и анти-израелски идеологију на такав начин јавно“.


Извор

[уреди]