Пређи на садржај

САД: Донаторска дипломатија

Извор: Викиновости
Застава амбасадора САД
Слика: Ibagli.

14. децембар 2014.
САД -  (ВОА) - Критике на рачун администрације председника Обаме достигле врхунац после потврде продуценткиње сапунске опере на положахј амбасадорке у Мађарској.

Обамина администрација нашла се на удару критика због постављања необично великог броја донатора из политичких кампања на положаје амбасадора. Критика је достигла врхунац ове недеље, када је Сенат потврдио номинацију продуценткињу једне сапунске опере са врло малим познавањем Мађарске, за амбасадорку у тој земљи.

Није неуобичајено да председници номинују оне који су давали велике прилоге за њихове кампање, на положај амбасадора, али сцена током сведочења у Конгресу поводом номинације амбасадора САД на Исланду и у Норвешкој, изазвала је додатне критике.

„Господине Барбер, верујем да сте били на Исланду“, упитао је сенатор Џон Мекејн кандидата за амбасадора у Норвешкој Роберта Барбера, који је рекао да „није имао ту привилиегију, али да се радује“, пре него што га је Мекејн прекинуо и исто питање поставио кандидату за амбасадора у Норвешкој Џорџу Џејмсу Тсунису. Наравно, и Тсунисов одговор је био негативан.

Можда немају биографију, али су били врло дарежљиви током кампање, када се прикупљао новац.

„И колика је цена амбасадорског места? Пола милиона долара или више у донацијама је оно што су кандидати у просеку дали или прикупили за председникову странку“, каже Шила Крамхолц из Центра за одговорну политику, „Жалосна реалност је да неки од ових људи немају квалификације, а прескачу оне који их имају. Штавише, једини разлог за то је што су дали или прикупили новац у кампањама за странку“.

Роберт Силверман, председник Синдиката америчких дипломатских службеника, верује да та пракса угрожава америчку спољну политику, када се ради о стратешки важним земљама.

„Једна је ствар послати неког ко није дипломата по професији у неку малу острвску државу, рецимо Палау, где имамо традиционално добре односе, где нема никаквих потенцијалних проблема. Потпуно је друга ствар послати потуно нову особу, која никад није радила у овом пољу, у земљу попут Мађарске, и због тога смо забринути“.

Кога је председник Обаме изабарао за амбасадора у Мађарској?

Колин Бел, продуценткињу сапунске опере „Одважни и лепи“. Она је потврђена овог месеца, упркос противљењу републиканаца, међу којима је био и сенатор Џон Мекејн.

„Нисам против политичких номинација. Нисам против - јасно ми је како ствари функционишу, али овде имамо земљу на ивици да свој суверенитет препусти нео-фашистичком диктатору, који се се удружује са Владимиром Путином, а ми ћемо да пошаљемо продуценткињу 'одважних и лепих' да буде наша амбасадорка. Позивам своје колеге да зауставе ову будалаштину“.

Портпарол Беле куће Џош Ернест нашао се под притиском да одговори на питање да ли су донације оно што је Колин Бел квалификовало за посао.

„Она је неко у кога имамо поверење ... Ево рећи ћу овако: амбасадорка Бел има поверење председника да ће изузетно представљати САД и одржати важне односе које наша земља има са владом и народом Мађарске“.

И док председник Обама свакако није први председник који је именовао политичке истомишљенике уместо професионалних дипломата, аналитичари кажу да је то радио чешће од својих претходника: 40 одсто Обаминих амбасадора су политичке номинације, за разлику од само 30 одсто, колико су имали бивши председници Џорџ Буш Млађи и Бил Клинтон.

Извор[уреди]