Пређи на садржај

Мађарски савез добио претње уочи ЗОИ у Сочију

Извор: Викиновости
Жолт Боркаји
Слика: Győr megyei jogú város.

22. јануар 2014.
Будимпешта/ Мађарска (Beta-AP) - Мађарски олимпијски комитет (ОСМ) примио је претеће писмо уочи Зимских олимпијских игара у Сочију, изјавио је у среду председник те организације Жолт Боркаји.

Боркаји је за државну новинску агенцију МТИ рекао да Мађарска озбиљно схвата терористичке претње и да су о писму обавештени Међународни олимпијски комитет и Русија, организатор Игара.

Он је додао да има сазнања да су и олимпијски комитети других земаља добили сличне претње.

„Информација је тачна, нажалост. Писмо написано на енглеском и руском језику стигло је на званични мејл нашег Савеза. У њему се терористичким актом прети мађарској делегацији у Сочију. Рекли су нам да нам је боље да останемо код куће“, рекао је генерални секретар ОСМ-а Бенце Сабо и додао да је покренута истрага о том случају.

Према тврдњама мађарског и аустријског комитета претња која им је упућена је лажна. Поруке су већ проверене и констатовано је да су претње лажне. „ То је лажна порука, пошиљалац је из Израела, и он већ неколико година шаље сличне претње“, саопштио је представник за штампу Волфганг Ајхлер и додао да је „порука већ проверена, јер је стигла пре два дана“.

И представник Мађарског олимпијског комитета за међународне односе Жигмонд Нађ потврдио је да је, после анализе, утврђено да претња није стварна. Нађ ​​је, како преносе агенције, рекао да је претеће писмо послато Међународном олимпијском комитету и руским организаторима Игара у Сочију на анализу и да је оцењено да претња није стварна.

„И МОК и руски организатори након обављене анализе писма званично су објавили да претња није стварна. Особа која је послала писмо већ је слала свакакве поруке многим члановима олимпијске породице“, рекао је Нађ.

Извор[уреди]