Пређи на садржај

Мађарска за убрзање изградње Јужног тока

Извор: Викиновости
Јужни ток
Слика: San Jose.

4. новембар 2014.
Будимпешта/ Мађарска (Beta-AFP) - Мађарски парламент усвојио је закон којим ће бити отворен пут за изградњу гасовода Јужни ток, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан, преноси агенција Блумберг.

Мађарски посланици су у понедељак увече усвојили амандман који ће омогућити градњу гасовода и компанијама које немају неопходне дозволе, наведено је на сајту Парламента, у којем Орбан има дво-трећинску већину и где је за тај амандман гласало 132, док је против било 35 посланика. „ Ово значи подстрек за Јужни ток и показаће Русији да Мађарска тај пројекат схвата озбиљно“, рекао је Атила Холода, стручњак за енергетску регулативу, који је у Орбановој влади био помоћник државног секретара 2012.

Мађарска тражи начин да почне са изградњом Јужног тока, чији циљ је да се у року од шест месеци заобиђе проблематична Украјина у снабдевању гасом, рекао је у интервјуу за мађарски лист „Напи газдашаг“ Чаба Баји, шеф државне компаније МВМ Зрт, која је основала заједничку фирму са руским Гаспромом, која ће градити и управљати гасоводом. Новостворена компанија нема дозволу за рад.

Извор[уреди]