Пређи на садржај

Mesec srpske kulture u Budimpešti

Извор: Викиновости


17. септембар 2011.
Будимпешта-  (Beta) - Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković otvorio je u Budimpešti tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Mesec srpske kulture" koju organizuju Samouprava Srba u Mađarskoj i Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj, saopštilo je u subotu Ministarstvo vera i dijaspore.

„Srbi iz Mađarske su se, pripremajući manifestaciju, rukovodili civilizovanom idejom da se kao narod iskažemo u svojoj izvornosti i ujedno pokažemo, svoju privrženost savremenom obogaćivanju multikulturalnosti, dokazujući da smo lojalni građani zemalja u kojima živimo“, rekao je u petak na otvaranju manifestacije Srećković.

Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva za dijasporu, Srećković je rekao da je rad „Srba u Mađarskoj na negovanju i zaštiti kulturnog i nacionalnog identiteta prepoznatljiv i uvažen ne samo u Mađarskoj i matičnoj državi, već i u zemljama regiona i u celoj srpskoj dijaspori“.

Ministar Srećković susreo se sa državnim sekretarom u kabinetu mađarskog premijera Laslom Sazfavlijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti statusnih pitanja manjina u Mađarskoj i Srbiji i na razvijanju programa koji će doprineti boljoj saradnji dva naroda.

Ovogodišnja manifestacija „Mesec srpske kulture“ trajaće do 14. oktobra, a na programu su pozorišne predstave, književne večeri, kao i programi klasične muzike i umetničke izložbe.

Извор[уреди]