Орбан: Зауставити имиграцију, јер је извор проблема у Европи

Извор: Викиновости
Виктор Орбан
Слика: Derzsi Elekes Andor.

13. јануар 2015.
Париз-  (Beta-AFP) - Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је економска имиграција „лоша ствар за Европу“ јер само изазива проблеме, због чега треба да буде заустављена, преноси сајт ЕурАктив (www.euractiv.com).

„Економска имиграција је лоша ствар за Европу, јер је извор проблема и опасности по народе Европе и због тога мора да буде заустављена“, рекао је Орбан, који је у недељу учествовао на великом скупу солидарности у Паризу после терористичких напада у којима је убијено 17 , а рањено више од 20 људи.

Орбан, који се раније залагао за ограничену имиграцију, рекао је да је то став Мађарске која не жели да буде дестинација за странце и да би изузетак представљали они који поднесу захтев за азил.

„Све док сам ја премијер, Мађарска неће бити дестинација за странце. Не желимо да медју нама видимо значајне мањине с различтим културним карактеристикама. Желимо да Мађарска остане Мађарска“, рекао је Орбан и додао да Европска унија (ЕУ) треба на „одлучан начин да одговори на прошлонедељне нападе“.

Према званичним подацима из те земље, најмање 30.000 странаца из Азије и 5.000 из Африке регистровано је прошле године у Мађарској.

Роми представљају најбројнију националну мањину и чине 7-8 одсто мађарског становништва од укупно 10 милиона.

Око 350.000 Мађара живи и ради у иностранству, већином у Немачкој, Великој Британији и Аустрији.

Извор[уреди]