Пређи на садржај

Угрожена права Срба у региону

Извор: Викиновости17. август 2009.

Београд / Србија (Бета )Државни секретар у Министарству за дијаспору Србије Миодраг Јакшић изјавио је да Срби, као мањина, имају проблеме у неколико земаља у региону - Албанији, Хрватској, Словенији, Црној Гори и Мађарској.

Срби у Албанији данас су најугроженија мањина у Европи, јер немају права на употребу језика, на верско опредељење, а већини су током владавине Енвера Хоџе присилно промењена имена и они данас не могу да их врате, наводи се Јакшићева изјава у саопштењу Министарства за дијаспору.

У Хрватској су, навео је државни секретар, проблеми Срба "велики и познати" - од неизвршавања реституције станарског права до проблема са неисплаћеним пензијама и непоштовањем Закона о правима националних мањина.

Срби у Мађарској су једна од тринаест признатих националних мањина, али већ седамнаест година чекају на доношење закона и на право да имају свог посланика у мађарском парламенту, што им Устав мађарске државе гарантује, указао је Јакшић.

Он је проблем Срба у Словенији означио као комплексан јер у тој земљи Срба има више од педесет хиљада, на другом месту су по бројности, иза Словенаца, а немају статус националне мањине.

Јакшић је изјавио да је "најболније српско питање" у Црној Гори, где се више од 35 одсто грађана изјаснило да су Срби, више од 65 одсто да говоре српским језиком, а не постоји ни минимум уставних и статусних права за Србе у областима културе, информисања, просвете и вероисповести.

Државни секретар је, додаје се у саопштењу, као позитивне примере навео и похвалио активности Савеза Срба у Румунији и Демократске партије Срба у Македонији, која је већ други мандат коалициони партнер у Влади Македоније.


Извори[уреди]