Пређи на садржај

Дачић: Питање миграната са Косова да решава ЕУ

Извор: Викиновости
Ивица Дачић
Слика: Chatham House.

11. фебруар 2015.
Будимпешта/ Европска унија (Beta-AFP) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је у среду у Будимпешти да би ЕУ требало много озбиљније да се позабави питањем миграната са Косова, јер, како је оценио, ни Србија ни Мађарска нису циљеви тих миграција.

„Једно је питање спречавање илегалних миграција, а друго је питање којим би требало да се позабави и сама ЕУ, а то је преиспитивање неких корака које смо раније предузимали, нарочито кад је Косово у питању. У оквиру дијалога Београда и Приштине једна од тема била је и слобода кретања ... Очигледно да сада постоји злоупотреба те слободе кретања“, рекао је Дачић.

Он је на конференцији за новинаре после састанка са шефом дипломатије Мађарске Петером Сијартом навео да је слобода кретања подразумевала „обавезу Србије да дозволи односно пропусти грађане са Косова, иако ми њихова документа не сматрамо валидним, јер они за нас нису независни држављани“. „ Оно што је тумачено као велики успех у претходном периоду, показало се сада као велики простор за злоупотребе, и ја морам искрено да кажем да Србија, а претпостављам и Мађарска, нису земље које су циљеви тих миграција. Зато би ЕУ требало озбиљније да се позабави тим питањем“, оценио је Дачић.

И шеф мађарске дипломатије истакао је да су косовски мигранти европско питање и „ЕУ то питање треба да схвати озбиљно“.

Дачић је додао да ће Србија учинити све да оне које може врати на Косово.

„Али, шта ћете са онима који имају легално добијене шенгенске визе у Приштини. Ја само не бих волео да Србија и Мађарска буду криве због нечега због чега нису криве“, истакао је Дачић.

Он је рекао да су подаци приштинских медија, у којима се наводи да је „60.000 или 100.000 људи отишло са Косова у последњих пола године“ алармантни, и да би „баш зато то питање требало веома озбиљно да буде размотрено“, не на нивоу министара спољних послова, „већ на нивоу министара унутрашњих послова земаља чланица ЕУ“.

„Ми ћемо учинити све. Ми ћемо спречавати илегалне миграције. Али, знате шта су илегалне миграције?! То је кад неко незаконито прелази из једне земље или територије на другу. А шта ћемо са онима који то раде на основу неких споразума или легално издатих виза?! То нису илегални мигранти. Зато то питање треба да се врати из домена политике у домен унутрашњих послова“, истакао је Дачић.

Он је додао да је данас на састанку са Сијартом било речи ио отварању „што више граничних прелаза између две земље“.

Извор[уреди]