Месец српске културе у Мађарској

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. септембар 2012.
Будимпешта/ Мађарска (Beta) - Манифестација „Месец српске културе“ отворена је у Будимпешти у Културном и документационом центру Срба у Мађарској, саопштио је у суботу Одбор Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је синоћ на отварању да та манифестација доприноси очувању идентитета српске мањине у Мађарској, јачању веза с матичном државом и изградњи бољих односа Србије и Мађарске.

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић рекао је да „најмалобројнија српска заједница у дијаспори организује културну манифестацију која најдуже траје“.

Он је додао да бројни уметници и ствараоци из Мађарске, Србије, Румуније, Хрватске, Немачке, Француске и Италије сведоче о космополитском духу Срба.

Манифестација ће трајати од 15. септембра до 13. октобра и одвијаће се у свим местима у којима живи српска заједница у Мађарској, у Будимпешти, Сегедину, Печују, Сент Андреји, Батањи, Ловри, Дески и Калазу.

На манифестацији ће бити приказани филмови „Монтевидео“ и „Шешир професора Вујића“, а на програму су и позоришне представе, програми за децу, промоције књига и књижевни сусрет писаца из Мађарске, Румуније, Немачке, Француске и Србије, изложбе и концерти.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg