Република Македонија

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Tools clipart.png Статус вести: У развоју
Садржај ове стране се тренутно проширује. Учествуј и ти и обрати пажњу на дискусију на страни за разговор.

Могућности сарадње: Проширити садржајПостављање категоријаПостављање и нега портала – Писање сродне вести – Провера форме вести – Провера правописа

Македонија

Flag of Macedonia.svg

Македонија је држава јужне Европе у којој живи око 2.100.000 становника. Македонија се налази у централном делу Балканског полуострва. Површина територија je 25.713 km², а главни град је Скопље (506 хиљада становника).

Чланица је УН-а, ЦЕФТЕ и кандидат је за чланство у ЕУ. Са приближних 18,9 милијарди долара БДП у 2008. години и са индексом хуманог развоја од 0.808 убраја се у - развијене земље света. Према политичком уређењу Македонија је парламентарна република а њен тренутни председник је Ђорге Иванов. Владу Републике представља Никола Грујевски.

Македонија се налази у субмедитеранском климатском појасу са врућим и сувим летима и хладним и влажним зимама.

Речна мрежа је слабије развијена, а најдуже реке су Вардар, Струмица, Пчиња, Брегалница, Црни Дрим и др. Највиши врх Македоније је Големи Кораб (2764 м) на Корабу, а остале важније планине су Шар-планина, Ниџе, Баба, Галичица и др. Највеће језеро је Охридско, а остала важнија су: Преспанско, Глажњанско, Калимаско, Дојранско и др.

У Македонији је туризам у развоју. Најпосећеније туристичко место је Охрид и Охридско језеро, а осим ње издвајају се Преспанско језеро, главни град Скопље, Плачковица и др. Постоје три национална парка: Маврово, Пелистер и Галичица.

Најновије вести

даље...


Македонија на другим пројектима

Напишите чланак за Викивести
Пре почетка писања чланка молимо вас погледајте упуство за писање. Такође проверите у изменама да би сте видели да ли је ваша вест већ објављена.


Имате вест, али не и времена да је у целости напишете? Обавестите нас о чему би сте волели да вас извештавамо. Учините то на нашој страници.