Izobilje truba na festivalu Guča u Srbiji

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. август 2009.
Skoplje/ Makedonija

Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

Četvorodnevna manifestacija Festival trube u Guči privukla je skoro 500.000 posetilaca ranije ovog meseca. Takođe poznat kao Dragačevski sabor, festival se svake godine održava u blizini Čačka u zapadnoj Srbiji.

Ove godine oko 1.200 trubača okupilo se na manifestaciji, zajedno sa 22 seniorskih duvačkih orkestara, deset mladih i pet juniorskih orkestara.

Iako festival ostaje relativno nepoznat izvan regiona, on dobija sve jači međunarodni profil, s obzirom da je manifestaciju pratilo preko 150 stranih i oko 200 domaćih novinara.

Većina posetilaca došla je iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika -- Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore -- ali prema rečima organizatora, ovogodišnji festival privukao je ljubitelje trube čak i iz udaljenijih zemalja poput Belgije, Francuske, Italije, Ugande i Kine.

"Moj prijatelj, poreklom iz Srbije, pričao mi je o ovom festivalu", izjavila je Linda iz Belgije.

"Ne mogu da verujem koliko je atmosfera ovde dobra i uzbudljiva. Sve mi se sviđa -- muzika, hrana i piće", rekla je Linda dok je udarala nogom u ritmu truba.

"Nismo se suočili sa bilo kakvim problemima. Plašili smo se svinjskog gripa, incidenata i tuča među tako velikom grupom ljudi, ali ništa nije pokvarilo dobar provod koji su svi imali u Guči", izjavio je za Southeast European Times Adam Tadić, direktor kulturnog centra.

Orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja pobedio je na ovogodišnjem festivalu i predstavljaće Srbiju na svetskom takmičenju duvačkih orkestara Guča 2010.

Dejan Petrović iz sela Duboko osvojio je nagradu za najboljeg trubača, kao i trofej Zlatna truba 2009.

Gradonačelnik Lučana Slobodan Jolović uputio je zvanični poziv ruskom premijeru Vladimiru Putinu i predsedniku Sjedinjenih Država Baraku Obami da dođu na 50. Festival Guča sledeće godine.

Tadić je rekao da, iako se poseta tako visokih političkih zvaničnika čini nerealnom, dolazak Putina i Obame nije potpuno nemoguć.

"Ove godine, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konjuzin i otpravnica poslova američke ambasade Dženifer Braš posetili su Guču, a njihova poseta mogla bi da bude uvod u posetu Putina i Obame sledeće godine", rekao je Tadić.

Festival vodi poreklo od orkestara koji bili aktivni na području Guče tokom 19. veka, svirajući na lokalnim proslavama. Pošto su se ljudi okupljali da izraze svoju ljubav prema muzici preko karakterističnog zvuka duvačkih instrumenata, nastala je formalnija manifestacija.

Извор[уреди]