Diplomatski dnevnik: Makedonija i Nemačka razgovaraju o članstvu u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. септембар 2009.
Skoplje/ Makedonija

Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

Nemačka podržava nastojanja Makedonije za pridruživanje EU, rekao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov posle sastanka sa nemačkim kolegom Horstom Kelerom u ponedeljak (14. septembra) u Berlinu. Keler je izrazio optimizam da će Makedonija dobiti pozitivnu ocenu od strane Evropske komisije (EK) i da će joj biti određen datum za početak razgovora o pridruživanju EU. Ivanov je rekao da njegova zemlja očekuje pozitivan izveštaj EK ove jeseni i da očekuje da vizni propisi budu ukinuti do početka sledeće godine.

Crna Gora i Sjedinjene Države potpisale su u petak (11. septembra) u Podgorici sporazum o saradnji vezan za neširenje oružja masovnog uništenja. Dokument su parafirali ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i američki ambasador u Podgorici Roderik Mur. Dve strane takođe su se dogovorile da preduzmu korake za jačanje odnosa na polju odbrane i vojske.

Turska je spremna da bude domaćin razgovora o nuklearnom naoružanju između Irana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN -- UK, Kine, Francuske, Rusije i SAD -- kao i Nemačke, rekao je u nedelju (13. septembra) ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom posete Teheranu. Prilikom dvodnevne posete Davutoglu se sastao sa iranskim ministrom inostranih poslova Manušerom Motakijem, predsednikom Mahmudom Ahmadinežadom, sekretarom Vrhovnog Saveta nacionalne odbrane Saedom Džalilijem i drugim visokim zvaničnicima. Razgovori su bili fokusirani na energetsku saradnju i jačanje odnosa.

Albanija treba da pređe dug put pre nego što dostigne standarde neophodne za liberalizaciju svog viznog režima sa EU, izjavio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni u četvrtak (10. septembra). Govoreći u Brdu kod Kranja u Sloveniji, gde je prisustvovao konferenciji o ilegalnoj imigraciji, organizovanom kriminalu, terorizmu i korupciji, Maroni je ukazao da je Italija spremna da pomogne Albaniji u ostvarivanju tih standarda do januara 2010. godine.

Srpski premijer Mirko Cvetković zahvalio se u sredu (9. septembra) svom finskom kolegi Matiju Vanhanenu na podršci Finske procesu integracije Srbije u EU. Tokom sastanka u Helsinkiju, dvojica zvaničnika su se složili da bi bilateralna ekonomska saradnja mogla da se poveća. Cvetković se takođe sastao sa finskom predsednicom Tarjom Halonen.

Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je u sredu (9. septembra) da je dobio podršku Malte za nastojanja Srbije za prijem u EU i ukidanje viznih propisa za građane Srbije. Jeremić je sa malteškim kolegom Toniom Borgom razgovarao u Valeti. Na kraju posete potpisan je sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Borg je rekao da se tim dokumentom pruža mogućnost Malti i Srbiji da povećaju svoju trgovinu.

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman u utorak (15. septembra) počinje balkansku turneju koja uključuje Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. On će se u utorak u Zagrebu sastati sa predsednikom Stipom Mesićem, premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom inostranih poslova Gordanom Jandrokovićem. Liberman će u sredu otputovati u Beograd na razgovore sa tamošnjim zvaničnicima. Njegova balkanska turneja završava se posetom Crnoj Gori. U izjavi uoči posete on je rekao da je cilj turneje razvoj novih pravaca izraelske spoljne politike, jačanje bilateralnih odnosa i jačanje ekonomskih veza.

(Razni izvori -- 08/09/09-15/09/09)

Извор[уреди]