Пређи на садржај

Скопље: Ухапшени чланови терористичке групе држављани Косова, Македоније и Албаније

Извор: Викиновости
Куманово
Слика: MacedonianBoy.
Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

11. мај 2015.
Скопље-  (Beta) - Основно јавно тужилаштво за борбу против организованог криминала и корупције у Скопљу поднело је кривичну пријаву због тероризма, угрожавања уставног поретка и безбедности, против 30 лица која су се у суботу предала полицији, а била су део терористичке групе која се 9. маја сукобила са полицијом у Куманову и свима је одређен притвор од 30 дана. Како преносе македонски медији, за 18 ухапшених из групе у Куманову утврђено је да су држављани Косова, деветорица су држављани Македоније а један ухапшени је албански држављанин са пребивалиштем у Немачкој. Неколико њих је признало да су у Македонију ушли илегалним путем.

Из групе од 30 ухапшених њих 23 се терете за терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности, удруживање због непријатељске делатности и недозвољено држање оружја, док се 7 притворених сумњичи за терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности.

Председник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је јуче у Скопљу да је терористичка група са којом се сукобила полиција у Куманову „била састављена од екстремно криминалних појединаца са изузетно великим искуством и вештинама, која нема подршку ни у Македонији ни у региону“.

Иванов је рекао да су македонске безбедносне службе почетком 2015. године обавештене о присуству те терористичке групе, да је међународна заједница упозорена, али да то није дало резултате, као и да државни органи неће дозволити ескалацију тензија нити нарушавања међуетничких односа.

Премијер Македоније Никола Груевски је након хапшења припадника терористичке групе у Куманову рекао да је „део те терористичке групе учествовао у неколико оружаних сукоба у региону али и на Блиском истоку у Сирији и Ираку“ и да је реч о људима „са огромним искуством у герилском и тактичком ратовању "који се сматрају" најопаснијом терористичком групом на Балкану“.

У Куманову је после завршетка сукоба полиције са терористичком групом који је почео 9. маја а трајао више од 30 сати, нађено 14 тела особа за која се претпоставља да су припадници те терористичке групе, док је у оружаним сукобима погинуло осам полицајаца, а 37 је рањено.

Према наводима македонског МУП-а, терористичка група је у Македонију ушла почетком маја, а бројала је око 40 људи.

Како је јуче саопштено из македонског МУП-а према првим сазнањима већи део групе која се са полицијом сукобила у Куманову пре месец дана је учествовао у нападу на полицијску караулу код села Гошинце, близу границе са Косовом. Према незваничним информацијама међу члановима групе која је у Македонију ушла илегално било је и држављана Србије.

Извор[уреди]