Svetska banka: Makedonija među deset najvećih reformatora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2009.
Skoplje/ Makedonija

Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

Ekonomske reforme sprovedene između juna 2008. i maja 2009. godine pomogle su Makedoniji da postane mesto u jugoistočnoj Evropi najlakše za poslovanje, navodi se u novom izveštaju Svetske banke objavljenom u sredu (9. septembra).

U sedmoj godišnjoj studiji Banke „Poslovanje“ Makedonija je navedena kao treći reformator na svetu tokom perioda obuhvaćenog istraživanjem, iza Ruande i Republike Kirgistan. Ostalih sedam zemalja među prvih deset su Belorusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Moldavija, Kolumbija, Tadžikistan, Egipat i Liberija.

"Globalno, rekordna 131 od 183 ekonomije koje su obuhvaćene istraživanjem reformisale su svoje poslovne propise između juna 2008. i maja 2009. godine", ukazuje se u izveštaju koji su objavili banka i njen privatni deo Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Iako teško pogođene globalnom krizom, centralna Azija i istočna Evropa, uključujući zemlje jugoistočne Evrope, sa izuzetkom Grčke, predvode svet u reformama usmerenim na unapređivanje poslovanja šestu godinu za redom, konstatuje se u izveštaju.

"Reforme nastavljaju da se pomeraju prema istoku širom regiona", izjavila je Svetlana Bagaudinova, jedan od autora, navodeći Albaniju, Belorusiju, Republiku Kirgistan i Makedoniju kao zemlje koje su sprovele reforme na više polja treću godinu za redom. "Inspirisani svojim susedima, Kazahstan, Crna Gora i Tadžikstan takođe su uhvatili ritam reformi."

U izveštaju se zemlje rangiraju po lakoći poslovanja na osnovu analize propisa koji utiču na životni ciklus malih do srednjih domaćih preduzeća. Postoji deset indikatora koji se koriste za određivanje ekonomske pozicije na globalnoj listi. Među njima su vreme i troškovi za pokretanje i zatvaranje firme, prekogranična trgovina, zaštita investitora, registrovanje imovine, građevinske dozvole, sprovođenje ugovora, plaćanje poreza, dobijanje kredita i zapošljavanje radnika.

Makedonija, koja je sprovela reforme u sedam od navedenih oblasti, 32. je na ovogodišnjoj globalnoj listi, što znači da se popela 37 mesta u odnosu na prošlu godinu. Reforme sprovedene tokom perioda obuhvaćenog istraživanjem prerasle su, pored ostalog, u veću zaštitu investitora i fleksibilniji režim za zapošljavanje radnika.

Registrovanje imovine takođe je postalo lakše, a procedure za otvaranje preduzeća znatno su pojednostavljene uvođenjem principa “sve na jednom mestu”. Sada je preduzetnicima potrebno samo četiri dana da njihove firme počnu da posluju u Makedoniji.

Od drugih zemalja jugoistočne Evrope, Kipar je na 40. mestu u svetu, ali osam mesta iza Makedonije. Bugarska, koja je bila lider u regionu po lakoći poslovanja prošle godine, pala je jedno mesto i ove godine je 44.

Slede ih Rumunija (55), Crna Gora (71), Turska (73), Albanija (82), Srbija (88), Hrvatska (103), Grčka (109) i Kosovo (113). Na 116. mestu ove godine, Bosna i Hercegovina je i dalje najslabije rangirana među zemljama regiona.

Извор[уреди]