Македонски ДУИ одредио крајњи рок за спор око имена

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуОстале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

30. мај 2009.

Скопље / Македонија (Соутест јуропијан тајмс) Локална албанска странка Демократска унија за интеграцију (ДУИ) одредила је крајњи рок за свог коалиционог партнера ВМРО-ДПМНЕ да реши спор око имена са Грчком и покрене напред застали процес евроатлантске интеграције до краја године.

Ако се то не деси, Албанци ће тражити нове алтернативе, изјавила је чланица ДУИ Теута Арифи локалном каналу Алсат М ТВ у четвртак (28. маја). Она је упозорила да је сваки покушај да се промени курс Македоније у правцу интеграције у ЕУ и НАТО опасан. Грчка је блокирала настојања Македоније за пријем у НАТО због вишегодишњег спора две земље око имена. Анкете јавног мњења показују да су етнички Албанци спремнији на компромис него Македонци који повезују назив земље са својим идентитетом.

Такође у четвртак, лидер ДУИ Али Ахмети рекао је да је владајућа коалиција стабилна и да његова странка неће изаћи из владе. Он је то изјавио након што је косовски председник Фатмир Сејдиу отказао посету Македонији због извештаја у којима је указано да неће бити примљен са државним почастима.

Извор[уреди]