Македонија: Нападачи на караулу дошли са Косова

Извор: Викиновости
Конфликтне ерије од 2001.
Слика: Павлица.
Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

23. април 2015.
Скопље-  (Beta) - Први резултати истраге поводом напада на полицијску караулу код села Гошинце на северу Македоније показују да је група нападача у униформама са ознакама УЧК дошла са Косова и то највероватније у два аутомобила у којима су пренети наоружање и униформе, изјавио је помоћник македонског министра унутрашњих послова Иво Котевски .

Котевски је за Дневник рекао да су досадашњи резултати истраге показали да су се маскирани нападачи вероватно паркирали даље од полицијске карауле Гошинце, којој су пришли пешице, као што су се и удаљили са места напада.

„Практично је немогуће да су отишли ​​према македонској страни будући да је пут у том правцу немогућ за путничка возила. У овом тренутку не можемо да кажемо да су нападачи идентификовани, на томе се ради“, казао је Котевски.

Према наводима македонског МУП-а, постоје сазнања да су нападачи на полицијску караулу у Гошинцу имали логистичку помоћ из неког од села у граничном појасу између Косова и Македоније али још није утврђено о каквој се помоћи ради.

Портпарол Косовске полиције Баки Кељани је након напада изјавио да „косовске власти нису забележене никакве сумњиве активности у близини границе са Македонијом“, а поводом напада на македонску граничну полицију јуче су оперативци македонског МУП имали састанак са својим колегама са Косова.

У нападу, који је македонски МУП оценио као терористички, група од 40 маскираних нападача у униформама са ознакама УЧК, који су међу собом говорили албанским језиком, запосела је у уторак 21. априла у 02:30 полицијску караулу код села Гошинце на северу Македоније.

Нападачи су разоружали и заробили 4 присутна полицајца, а узели су им и мобилне телефоне и средства везе и наложили да 30 минута након њиховог одласка пешице напусте караулу, или ће бити ликвидирани.

Дан након заузимања полицијске карауле, саопштењем, чију је веродостојност немогуће утврдити, албанским медијима у Македонији обратио се до сада непознате „Капетан Фљамури“ (Застава) који је у име УЧК преузео одговорност за напад на полицајце, који је између осталог навео „да је напад изведен због дискриминације Албанаца“, које је позвао на устанак.

Саопштење УЧК, што је на албанском скраћеница и за Ослободилачку војску Косова (ОВК) и за Ослободилачку националну армију (ОНА) која је деловала у Македонији током сукоба 2001, одбацила је албанска партија Демократска унија за интеграције (ДУИ), чији се председник Али Ахмети налазио на челу ОНА током сукоба у Македонији а сада је коалициони партнер у македонској Влади.

ДУИ је у саопштењу оценила да је „инцидент који се десио у Гошинцу акт који је пре свега нанео штету албанској агенди у Македонији и региону“ и затражио од надлежних институција да што пре расветле овај случај.

Македонска јавност је подељена поводом инцидента у полицијској караули у Гошинцу. Независни и опозициони медији оптужују македонског премијера Николу Груевског да је инсценирао инцидент да би изазивањем међуетничких тензија скренуо пажњу јавности са афере због оптужби за прислушкивање разговора.

Лидер опозиционог СДСМ Зоран Заев рекао је да је напад на караулу или организовала нека банда или га је инсценирала власт.

„Како год, у сваком случају одговорност за овај догађај треба да преузму први људи МУП, Управе за безбедност и контрашпијунажу и Бироа за јавну безбедност“, рекао је Заев.

Извор[уреди]