Nikolić i Ivanov: Saglasnost oko većine pitanja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести из Македоније
Локација Републике Македоније

Мапа показује позицију Републике Македоније у свету и Европи.

26. oktobar 2012.
Skoplje/ Makedonija (Beta) Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov ocenili su u Skoplju da su odnosi dve zemlje odlični i da pitanja oko kojih ne postoji saglasnost treba rešavati kroz dijalog.

Ivanov i Nikolić novinarima su posle razgovora rekli da i Makedonija i Srbija imaju saglasne stavove o budućnosti koju obe zemlje vide u priključivanju EU.

Predsednik Makedonije kazao je da je jedno od pitanja o kojima Beograd i Skoplje imaju različite stavove jeste pitanje odnosa Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve ali je dodao da crkvene probleme treba da rešavaju crkve.

Srpski predsednik Nikolić složio se da države treba da pomognu crkvama da probleme reše kroz dijalog izrazivši nadu da će SPC i MPC slediti primer dve države između kojih vladaju dobri odnosi i prijateljstvo.

Pitanja crkve traže i odgovore crkve a mi smo tu da bismo pomogli da crkvene vlasti nađu način da se dijalog nastavi, rekao je Ivanov.

Na pitanje kakav je stav Beograda o sporu Atine i Skolja oko imena Makedonije, Nikolić je rekao da Srbija ima prijateljske odnose i sa Makedonijom i sa Grčkom ali da Beograd nije i neće promeniti stav prema tome da priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg